Lubbryggfile

Som ett alternativ till torskryggfile


4 personer

600-700 hg Lubbryggfile
1 paket Jägarbacon
1 påse Italiensk blandsallad
1 burk Senapsvinägrett Krögarsås från Visingsö eller annan typ av senapssås
1 bunt grön sparris
8 potatisar
4 stora morötter
Smör, salt,svartpeppar och vitpeppar

1. Skala rotfrukterna
2. Ansa sparrisen
3. Tärna potatisen och morötterna
4. Skär sparrisen i jämna bitar
5. Stek potatis och morötter i panna efter stund lägg i sparrisen. Salta och peppra Stek till sparrisen fått lite färg 6. Varmhåll i ugn
7. Skär lubbryggfileen i jämna skivor
8. Stek dem runt om i panna. Salt och vitpeppar
9. Tag ur dem ur panna och linda jägarbaconskivor runt dem
10. Öka ugnstemperaturen till 175 grader och på slutet öka till 200 grader så att baconen får fin färg. Rotfrukterna och sparrisen kan stå kvar i ugnen ev. lägg lite folie över.
Lägg upp på tallrik sallad i botten, lägg rotfrukterna och sparrisen ovanpå. Placera en lubbryggfile på mitten och en klick senapssås vid sidan om
Vi drack ett vin Labrina med Cabernet Sauvignon druva från Argentina
 

Vildsvinsfile med halv bakad potatis



4 personer

6 hg Vildsvinsfile
2 bakpotatisar
3 stora morötter
1 burk Lallerstedts Bernaise Provencale
Broccoli
Vitlök
1 påse Västerbottenost
1 burk Creme Fraiche
Salt och peppar
Honung
Olivolja
Smör
Persilja

1. Lägg in bakpotatis i ugnen
2. Skala morötterna och skär dem i långa stavar 5-6 stavar per morot. Lägg upp på ugnsfast fat. Salta, ev en klick honung ovanpå och lite olivolja
3. När det är kvar 15-20minuter av baktiden på potatisen ställ in morötterna
4. Tag ur bakpotatisen och dra ner ugnen till 110 grader
5. Skär vitlöken i skivor, hacka persiljan
6. Tag fram vildsvinsfilen och skär fickor i den som du stoppar in vitlöken i. Salta och peppra.
7. Ställ in vildsvinsfilen i ugnen till den når ca 70 grader
8. Under tiden halvera bakpotatisen. Gröp ur innehållet och spara skalet. Blanda potatisinnehållet med västerbottenost, creme fraiche, hackad persilja och lite smör. Lägg tillbaks blandningen i potatishalvorna
9. Ställ in i ugnen
10. Koka broccolin
11. Tag ut vildsvinsfilen och skär den i jämna skivor

Lägg upp på tallrik, 4-5 morotsstavar, ovanpå vildsvinsfileskivor, lägg en bakadpotatishalva intill, en klick bernaisesås provencale, garnera med broccoli.
Servera ett rött Rioja vin till
 

Festligt knyte


4 personer

8 skivor rökt lax
12 gröna sparrisar
1 burk röd stenbitsrom
Majonäs
Citron

1. Blanda samman stenbitsrom och majonäs. Låt stå kallt
2. Koka sparrisen
3. Linda 2 bitar lax runt 3 bitar sparris
4. Skär 4 citronskivor

Lägg upp på tallrik laxknytena, en klick stenbitsromsröra garnera med citron. Servera ett gott vitt vin till förlagsvis med chardonnay druva
 

Svensk Hummer


Nu när hummern är som bäst gäller det att passa på när tillfälle bjuds. Vill du vara bekväm köper du färdigkokt hummer alt köper levande och sätter din egen prägel på smaken. Receptet nedan utgår från färdig kokthummer.

4 personer

4 svenska färdigkokta humrar
Vitlöks baguette
Majonäs
Vitlök
Creme Fraiche
Citroner
Sallad alt tång

1. Gör din egen aoili alt blanda samman majonäs, lite creme fraiche och vitlök.
2. Skär brödet i jämnstora bitar
3. Lägg upp majonäs och aioli i små serveringsskålar
4. Skär citronen i jämnstora bitar

Lägg upp hummern på stort serveringsfat, garnera med sallad alternativt tång och citron. 
Servera med  majonäs, aoili och bröd.
Servera ett väl avkylt Chablis vin och
njut av något det bästa som havet kan erbjuda.

Kom ihåg att spara skalen så du kangöra hummersoppa dagen efter.
Recept finns på min blogg under Fisk & Skaldjur
 

Kräftstjärtsallad



Vår son Zacharias var hemma på besök och då fick det bli lite festligt. När dessutom fiskhandlare Pontus gav ett paketpris sent på lördag eftermiddag med hummer och kräftsjärtsallad med vitlök gick det inte att motstå detta. Förrätt kräftstjärtsallad och huvudrätt nykokt svensk hummer.

4 personer

1 påse Italiensk sallad
2 st avocado
1 burk Västkustpojkarnas kräftstjärtsallad med vitlök
Citron

1. Skär avocadon i jämna kuber
2. Skär citronen i jämna skivor

Lägg upp på tallrik, sallad med en klick kräftsjärtsallad ovanpå en hög med avocado intill och garnera med citron
Smaklig måltid

Som huvudrätt är det utmärkt med nykokt svensk hummer se recept på bloggen
 

Vardagslyx

 
 
4 personer
 
2 paket Fettuccine agli Spinaci
6 hg kalkonfile
1 paket bacon
1 påse med sallad
Soltorkade tomater
Fetaost
1 burk pesto
Broccoli
Salt och peppar

1. Bryn kalkonfilen jämnt runt om. Salta och peppra
2. Tag kalkonfilen ur pannan och linda bacon runt
3, Klipp överflödig bacon i jämna skivor och stek den i panna tills den blir knaprig. Lägg upp på tallrik med hushållspapper så att fettet sugs upp av pappret
4. Ställ in kalkonfile i 175 graders ugn
5. Plocka ut jämna buketter av brocollin
6. Lägg i små skålar sallad med soltorkade tomater och feta ost på
7. Koka brocollin i microugn
8. Koka pastan
9. Tag ut kalkonfilen och skär den i jämna skivor
Lägg upp tallrik skål med sallad, en hög med pasta, lägg bacon ovanpå pastan, kalkonfile ovanpå och en klick pesto. Garnera med broccolibukett.

Smaklig måltid och även på vardagen kan man lyxa till med ett gott glas rött vin till
 

RSS 2.0