Ankbröst med rotfrukter

 

När det finns färska ankbröst i din butik är detta en underbar och uppskattad bjudrätt

4 personer
 
6 hg Ankbröst
1 påse potatis Smått och gott
6 Morötter
1 paket sockerärtor
1 påse Ruccola
1 burk Bernaise Provencale
Barbegue sås vi använde Felix BBQ Sås Sweet & Smokey
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Halvera potatisen
3. Skär morötterna på längden i 4 längder
4. Lägg potatis och morötter på ett ugnsfast fat, ringla lite olivolja över, salt och peppar. Ställ in i ugnen och Låt stå i ca 30 minuter
5. Koka under tiden sockerärtorna
6. Bryn ankbrösten i panna, salta och peppra. Tag ur pannan och pensla BBQ sås över dem
7. Dra ner ugnen till 150 grader. Lägg sockerärtor och ruccola över rotfrukterna rör om och ställ in i ugn
8. Ställ in ankbrösten till innertemperatur av ca 58 grader
9. Ta ut ankbrösten och låt dem vila i 5-10 minuter
10. Skär ankbrösten i jämna skivor

Lägg upp på tallrik. rotfruktsblandningen, strö lite flingsalt över och ovanpå 2 skivor av ankbrösten, en klick Bernaise sås och något grönt blad för garnering. Lägg på tallrikskanten en string av BBQ såsen

Servera ett rött vin med Syrah druvan till
 

Marulks kotletter med friterad ruccolasallad

 
 
 
 




Ett litet experiment som föll väl ut
 
4 personer

4 st Marulks kotletter ca 200 gr/st
1 påse potatis Smått och Gott
6 morötter
1 bunt grön sparris
1 påse eller paket med ruccolasallad
1 vitlök
1 rulle med Persiljesmör
1 rulle med Vitlökssmör
Socker
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Dela potatisen på mitten, dela morötterna på längden. Lägg dessa i en ugnsfast form.
3. Smält hälften av persiljesmöret och hacka vitlöken
4. Sprid vitlöken över rotfrukterna och ringla persiljesmöret över. Salta och peppra
5. Häll olja i wokpanna, hetta upp och lägg i ruccolasallad strö lite socker över. Precis när det börjar bli lite mörkare ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper för att torka.
7. Ansa sparrisen och lägg in i ugn tillsammans med ugnsbakade rotfrukterna häll lite olja över sparrisen. I ugn ca 10 minuter
6. Stek marulks kotletterna i het panna så de får lite färg. Salta och peppra. Ställ in i ugn tillsammans med ugnsrostade rotfrukterna i 5 - 10 minuter
7. Skär kryddsmöret i jämna skivor
Lägg upp på tallrik de ugnsrostade rotfrukterna tillsammans med sparrisen montera ihop så det ser snyggt ut för ögat. Lägg marulks kotletten intill, en skiva vitlökssmör och persiljesmör. Garnera med den friterade ruccola salladen.

Vi drack Allegrini Valpolicella till

Smaklig måltid



Rockavinge




Nu i början av året är rockavinge som allra bäst


4 personer

6-7 hg rockavinge
6 rödbetor
6 gulbetor
6 potatisar
1 paket sockerärtor
Vitlökssmör
Kapris
1 Citron
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta rotfrukterna och skär dem i jämna bitar. Lägg dem på plåt på lite olja och ringla olja över gärna olivolja, Salt och peppar. Ställ in i ugn i ca 45 minuter
3. Gör ett vitlökssmör och lägg in i frysen om du inte har ett sedan tidigare alt köp ett färdigt vitlökssmör i butik
4. Skär rockavingarna i 4 jämnstora bitar
5. Stek dem i panna så de får lite färg. Salta och peppra
6. Dra ner ugnen till 150 grader ställ in rockavingarna
7. Koka sockerärtorna i microugn
8. Skär citronen i 4 lika stora skivor
9. Skär vitlökssmöret i jämnstora bitar
Tag ut de rostade rotfrukterna ur ugnen lägg på lite flingsalt. Lägg upp på tallrik en rockavinge med en citronskiva och vitlökssmöret ovanpå, placera rotfrukterna blandat med sockerärtorna intill. Sprid lite kapris över

Servera ett vitt eller rött vin till

Skaldjurspate på gurkbädd




4 personer

1 paket skaldjurspate
1 gurka
1 paket ärt skott
4 kokta havskräftor
1 burk med röd stenbitsrom
Creme Fraiche
Majonäs
1 Citron
Peppar

1. Skala havskräftorna och spara stjärtarna
2. Blanda samman cremefraiche, majonäs och lägg i stenbitsrommen Rör om försiktigt och lite peppar i
3. Skär gurkan i jämnstora stavar
4. Skär pateen i 4 lika stora skivor
Lägg upp på tallrik, gurk stavarna i en fyrkant och däremellan ärt skotten ovanpå pateskivan, en klick av romröran och en kräftstjärt Garnera med en citron skiva

Drick ett gott väl kylt vitt vin till

Rödtunga med laxfärs



En festlig rätt att bjuda goda vänner på

4 personer

4 rödtungsfiler på ca 150 g styck
2 hg laxfärs
1 bunt med grön sparris
Potatis (mjölig sort )
2 knippe dill
Hollandaisesås ( färdig eller egen)
1 burk med räkor i lake
4 skivor parmaskinka
Mjölk
Smör
Salt och peppar

1. Skala och koka potatisen
2. Rosta parmaskinkan i 225 g ugn till de blir knapriga. Tag ut och lägg på hushållspapper
3. Rulla in laxfärsen i rödtungsfileerna, Salta och peppra
4. Ansa sparrisen
5. Hacka dillen
6. Häll av laken från räkorna och torka dem torra på hushållspapper
7. Ställ in rödtungsfileerna i 150 graders ugn i ca 10-15 minuter
8. Blanda samman hollandaise såsen med räkorna och lite dill i rör om
9. Gör ett mos och lägg i resten av den hackade dillen. Rör om och varmhåll
10. Koka sparrisen
Lägg upp på tallrik potatisblandningen använd serveringsring så blir det festligare, lägg ett parmaflan ovanpå. Lägg upp 3 sparrisar och ovanpå rödtungsfileen, klicka hollandaise såsen med räkor intill

Till detta drack vi Orballo med Albarino druvan



Laxpasta




En lyxig vardagsrätt för 2 personer

2 personer

1 paket färsk grön tagliatelle
1 purjolök
3 hg rökt laxfile
1 burk creme fraiche
1 knippe dill
Dijon senap

1. Ta bort skinnet från laxfilen och skär den i jämna kuber
2. Skölj purjolöken och skär den i jämna skivor
3. Hacka dillen
4. Koka upp vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisning
5. Stek purjolöken lätt i stekpanna, lägg i laxkuberna, lägg i dillen och blanda i creme fraichen och rör om försiktigt och en klick med dijonsenap. Peppra och salta
6. Lägg upp på uppläggningsfat pasta och ovanpå laxblandningen, Servera en sallad till med blandsallad, fetaost och soltorkade tomater och lägg en string med balsamico vinäger runt

Något som förgyller vardagen och smaklig måltid

RSS 2.0