Potatisterrin


 
 
Till kvällens Nyårssupé har jag föbrett en potatisterrin. Festlig att arrangera på tallriken tillsammans med råddjursfilé, renfilé, lammytterfilé och oxfile. Räcker till 6-8 personer. Vi brukar servera ett vin med Syrah druvan till. Du finner recept med lammytterfilé på annan plats i min matblogg

Potatisterrin
800 g mjölig potatis
3-4 vitlöksklyftor
1 påse riven västerbottenost
1 msk hackad timjan
salt
svartpeppar
Smör

1. Skala potatisen och vitlöken och skär dem i tunna skivor
2. Lägg bakplåtspapper i botten på en långsmal ugnsfast form
3. Varva potatis, vitlök, ost samt kryddor i formen. På toppen potatis och ost samt lite små smörskivor. Lägg bakplåtspapper ovanpå och pressa samman hårt. Ställ in i 175 graders ugn i ca 90 minuter. Låt den vila tills den svalnar. Tag ur och värm upp den inför servering räcker att den är ljum

Kladdkaka med kokostosca






Du behöver till 1 plåt :
• 175 g mjukt smör
• 3 dl strösocker
• 1 ½ dl kakao
• ½ dl ljus sirap
• 1 nypa salt
• 3 ägg
• 1 ½ dl vetemjöl
Toscasmet

• 75 g smör
• 1 ½ dl ljus sirap
• ¾ dl grädde
• 3 dl socker
• 200 g kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker fluffigt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant (ett bra tips är att smörja formen först för då fastnar bakplåtspapper lättare) och fyll den med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
Toscasmet
Smält smör, sirap, grädde och socker i en kastrull och låt det koka ihop i ca 5 min. Häll sen i kokosflingor och låt koka upp. Bred smeten över kakan och grädda i ugnen ytterligare 10 minuter.

Saltlakritsfudge








Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram Marabou”black”(den med lakrits)
10 krossade karameller turkisk peppar
Gör så här:
Klä en form cirka 10*25 med bakplåtspapper. Häll i grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över turkisk peppar. Ställ sedan kallt i några timmar.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

Fudge med salta mandlar





Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram Marabou”salta mandlar”
Strössel eller liknande
Gör så här:
Klä en form cirka 10*25 med bakplåtspapper. Häll i grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

Bondepiker





Vid besök på Brunvall Gård utanför Stavern i Norge fick jag detta serverat av ägarparet Sidsel och Morten. Nedan finner ni receptet på norska

4 personer

Ingredienser
2 ss myk margarin
3 dl strøkavring
2 ss sukker
1 ts kanel
3 dl eplemos
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Smelt margarin i en stekepanne og stek strøkavring blandet med sukker og kanel til det er gyllent og sprøtt. Avkjøl. Visp kremfløten. Legg eplemos, strøkavring og vispet krem lagvis i en bolle eller i porsjonsskåler

Saffranskrans



Min dotter Linnéa är gästkock med nedan recept för Saffranskrans

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl
Fyllning
2,5 dl mjölk + 2 msk marsanpulver
2 msk kardemumma
50 g smör
Garnering
1 ägg

pärlsocker


GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Koka marsanpulver till vaniljkräm och häll i kardemumma. Hacka/riv smör i små bitar.
4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör och vanilj-kardemummakrämen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

Tre små rätter

 
 
Jag hänger på trenden i köken och presenterar tre små rätter

4 personer

Rätt 1
4 stora kokta havskräftor eller 8 små
3 avocados
1 påse Picante Mix sallad
Creme Fraiche
4 citronskivor halverade
Peppar

1. Blanda samman avocado med Creme Fraiche. Lite peppar
2. Skala havskräftorna och spara stjärtarna
3. Lägg upp sallad i botten av en skål, avocado blandningen ovanpå
Placera havskräftstjärtarna på toppen och garnera med halv citronskiva
Ställ åt sidan

Rätt 2
4 färska pilgrimsmusslor i skal
1 paket tärnad pancetta
1 blomkålshuvud
Creme Fraiche
Smör
Salt och peppar

1. Koka blomkålsbuketterna mjuka i lätt saltat vatten
2. Stek pancettan i het panna. Låt rinna av på hushållspapper
3. Tag ur pilgrimsmusslan ur skalet eller låt din fiskhandlare göra det. Spara skalet
4. Mixa ihop blomkålen med creme fraiche, smör, salt och peppar
Lägg upp blomkålspurén i botten på skalet, placera pilgrimsmusslan ovanpå, garnera med pancettan
Ställ åt sidan

Rätt 3
6-8 hg laxfilé frampart
1 bunt grön sparris
6 rödbetor
Lime aioli
4 citronskivor

1. Skala rödbetorna och riv dem tunt på mandolin
2. Stek den rivna rödbetan snabbt i olja. Ställ in i 150 graders ugn
3. Skär ut med serveringsring 4 runda bitar av laxen
4. Stek laxen hastigt i panna, Salta och peppra. Ställ in i ugn tillsammans med rödbetorna
5. Koka sparrisen
6. Lägg upp rödbetorna i en skål. ovanpå sparrisen i jämnstora bitar. Placera laxen ovanpå en klick limeaioli ( rekommenderar Erik Lallerstedts färdiga) och garnera med citronskiva

Servera på bricka eller stor tallrik med rätterna i skålar på var sin sida av skalet

Vi drack ett vin med Sauvignon Blanc druvan till


RSS 2.0