Torskrygg med vit sparris





4 personer

8 hg torskrygg
20 vita sparrisar
2 paket tärnad panchetta
1 burk Lallerstedts hollandaise sås eller gör en egen
1 påse blandsallad
Olivolja
Salt och peppar

1. Ansa sparrisen
2. Skär torskryggen i 4 jämna skivor
3. Koka sparrisen i ca 5 minuter i lätt saltat vatten
4. Lägg upp sparrisen på ett ugnsfast fat, lite olivolja på och in i 150 graders ugn
5. Stek panchettan i varm panna. Lägg upp den på hushållspapper så den får rinna av
6. Ställ in torskryggs bitarna i ugn till 56 graders innertemperatur
Tag ut sparris och torskryggs bitarna. Salta sparrisen med flingsalt och salt/peppar på torskryggs bitarna
Lägg upp på tallrik, 5 vita sparrisar ovanpå torskryggen och en klick hollandaise. Sprid panchettan över sparrisen och torskryggen. Garnera med sallad och hollandaise sås
Till detta drack vi ett vin med Pinot Noir druvan

Rådjurssadel


På Nyår hade vi gästkockarna Dan Fagrell och Leif Nord som hjälpte till att tillaga vår Nyårssupé som bestod av rådjurssadel till varmrätt. En festlig och mycket smakfull rätt.


8 personer

1 stor rådjurssadel ( levererad av Jägare Dan Fagrell )
8 stora morötter
8 stora palsternackor
1 påse bland sallad
1 paket kvisttomater
1 ädelost av valfri sort
Olivolja
Salt och peppar
Rödvinssås (tillagad av Leif Nord)
1 Gratin Dauphinoise (recept finns under Februari 2012 i vänster kanten på bloggen)

1. Putsa Rådjurssadeln
2. Skala morötterna och skär dem i 4 långa stavar och halvera dem
3. Skala palsternackorna och skär dem i 4 långa stavar och halvera dem
4. Lägg olivolja i botten på en plåt och lägg rotfrukterna däri och rör runt så att de blandas ordentligt i olivolja. Salta
5. Ställ in rotfrukterna i 200 graders ugn
6. Bryn rådjurssadeln runt om i panna eller gör det på grillen vilket vi gjorde
7. Dra ner temperaturen på ugnen till 150 grader och ställ in rådjurssadeln till innertemperatur på 58 grader
8. Tag ut rådjurssadeln och låt den vila i 10 minuter under folie
9.. Om rotfrukterna inte är riktigt färdiga höj temperaturen på ugnen till 200 grader igen och ställ in kvisttomaterna med lite olivolja på
10. Skär rådjurssadeln i jämna skivor och lägg lite ädelost av valfri sort mellan. Salta och peppra
11, Tag ut rotfrukterna och kvisttomaterna salta gärna rotfrukterna med flingsalt
Lägg upp på ett stort serveringsfat sallad i botten, rotfrukterna därpå och ovanpå rådjurssadeln. Garnera med kvisttomaterna
Till detta serverade vi en rödvinssås tillagad av Leif Nord och en Gratin Dauphinoise. Till dryck valde vi vårt spanska favorit vin Taberner .
En perfekt varmrätt att bjuda på när det är Nyår.


Sojamarinerad Oxfilé


En rätt med asiatisk touch


4 personer

8 hg oxfilé
1/2 kg rotselleri
1 ask med krasse
1 kruka koriander
Creme Fraiche
Smör
1 Vitlök
1 dl sesamfrön vita
Salt och peppar

Marinad:
80 ml japansk soja
2 msk strösocker
2 msk risvinäger
2 msk mirin
1/2 tsk sesamolja
2 klyftor vitlök finrivna
1 liten bit färsk ingefära finriven

1. Blanda samman marinaden
2. Putsa oxfilén
3. Lägg oxfilén i en plastpåse, häll i marinaden och packa in den. Lägg påsen i kylskåpet ca 2 timmar
4. Skär rotsellerin i jämna skivor
5. Lägg rotsellerin i en kastrull och täck den med vatten. Salta
6. Koka den mjuk
7. Tag ut oxfilén ur plastpåsen. Spara marinaden
8. Lägg upp sesamfrön på en tallrik och rulla oxfilén i sesamfrön.
9. Bryn oxfilén runt om i panna. Salta och peppra. Ställ in i 175 graders ugn tills den har en innertemperatur på ca 58 grader
10. Tag ut oxfilén och låt den vila under folie i 10-15 minuter
11. Häll av vattnet från rotsellerin. Mixa ihop smör, creme fraiche till en puré. Pressa i vitlök,salta och peppra. Smaka av och varmhåll purén under kastrull locket.
12. Häll marinaden i panna med lite smör och värm upp den till den tjocknar något
13. Klipp loss krasse och plocka blad av koriander
14. Skär oxfilén i jämna skivor

Lägg upp på tallrik en klick selleripuré, en skiva oxfilé, lite sås på oxfilén och vid sidan om. Garnera med krasse och koriander.

Servera ett kraftigt rött vin till. Vi drack en flaska rött vin från Pomerol



RSS 2.0