Trattkantarellsoppa
Nu när hösten är här och det faktiskt är ett riktigt bra svampår så rekommenderas denna goda soppa som fungerar lika bra som en förrätt som en middagsrätt. Det är bara att variera mängden.
Receptet är för 2-4 personer.
Smaklig måltid!
Smaklig måltid!
Ingredienser
1–2 schalottenlökar
smör till stekning
1 liter färska trattkantareller (ca 250 g förvällda)
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ + ca ½ dl torr sherry
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
50-100 g ädelost
½ dl gräslök, skuren i bitar
1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull.
Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken. (Jag tog den lilla skörden av gula kantareller och garnerade med).
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och ½ dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.
3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa sedan soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.
4. Värm upp soppan och häll upp i skålar. Garnera med en bit av ädelosten och de sparade stekta svamparna i skålarna och strö till sist över gräslöksbitar.
smör till stekning
1 liter färska trattkantareller (ca 250 g förvällda)
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ + ca ½ dl torr sherry
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
50-100 g ädelost
½ dl gräslök, skuren i bitar
1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull.
Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken. (Jag tog den lilla skörden av gula kantareller och garnerade med).
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och ½ dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.
3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa sedan soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.
4. Värm upp soppan och häll upp i skålar. Garnera med en bit av ädelosten och de sparade stekta svamparna i skålarna och strö till sist över gräslöksbitar.
Oxfilé med gorgonzola och jordärtskocksstomp
Ett litet experiment på jordärtskocka och äpple som blev en lyckad smakkombination.
4 personer
600 gram Jordärtskockor
1 äpple
4st oxfiléskivor a 175 g (svensk)
200 g gorgonzola
1 paket Haricot verts
4st kvisttomater
smör
salt och peppar
grönt till garnering
1. Skala jordärtskockor och äpplet.
2. Lägg jordärtskockorna i en ugnsfast form och ringla lite olja över. Ställ in i 200 graders ugn tills de mjuknar.
3. Skär äpplet i klyftor och ställ in i ugn när jordärtskockorna har mjuknat lite och ringla lite olja över.
4. Skölj Haricot Verts och ställ in dem i ugnen samtidigt som äpple klyftorna.
5. Stek oxfiléskivorna hastigt i het panna. Salta och peppra efter tycke och smak.
6. Dra ner ugnen till 150 grader.
7. Lägg en rejäl bit gorgonzola på varje oxfiléskiva.
8.Ställ in i ugn till innertemperatur på 57 grader om du önskar medium.
9. Tag ut jordärtskockor och äpple ur ugnen. Blanda samman med smör till stomp konsistens och lite salt.
10. Lägg upp på tallrik haricot verts och ovanpå en oxfilé skiva. Använd en serveringsring för att få ett vackert upplägg av jordärtskocks/äpple stompet. Garnera med något grönt ovanpå stompet och 1 tomat intill.
Till detta serverade vi Antonio Moral 2011 med 100% Tempranillo från Ribera del Duero.
Till detta serverade vi Antonio Moral 2011 med 100% Tempranillo från Ribera del Duero.