Skaldjurssymfoni
Lite vardags lyx
4 personer
12 kokta havskräftor
12 pilgrimsmusslor
1 stort blomkålshuvud
1 burk creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
1 paket tärnad bacon
1 knippe dill
1. Koka blomkålen i lätt saltat vatten
2. Skala kräftorna spara kräftstjärtarna. Spara huvud och klor till garnering
3. Hacka dillen
4. Stek den tärnade baconen. Lägg upp på hushållspapper för att suga upp en del av fettet
5. Mixa blomkålen ihop med creme fraiche. Salta och peppra
6. Stek pilgrimsmusslorna snabbt i het panna. Salt och lite peppar.
Lägg upp på tallrik en klick med blomkålspure, ovanpå en pilgrimsmussla, garnera med en klick röd stenbitsrom på pilgrimsmusslan. Placera ut kräftsjärtar, kräfthuvud och klor runt blomkålspuren (se bild). Sprid över hackad dill och bacon tärningar.
Servera ett vin med chardonnay druva
Njut av att även vardagen kan vara lite lyxig
Tonfisk med potatiskringla
4 personer
4 st Tonfiskkotletter ca 175 g/st
Mandelpotatis
1 påse Västerbottenost
Creme Fraiche
Smör
1 äggula
2 buntar med sparris
1 paket tärnadbacon
Salt och peppar
Smör
Vitlök
1. Blanda rumstempererat smör med vitlök efter tycke och smak
2. Rulla ihop blandningen, lägg i plastfolie och ställ in i frysen
3. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten
4. Blanda potatis med västerbottenost, cremefraiche. äggula och smör. Salta och peppra
5. Spritsa ut 8 kringlor på en plåt med bakplåtspapper
6. Ställ in 210 graders ugn tills de får fin färg
7. Halstra tonfiskkottletterna, salta, peppra och varmhåll dem under folie
8. Skär sparrisen i jämnstora bitar
9. Stek sparris och bacontärningar i het panna
10. Tag ut vitlöksmöret ur frysen och skär i jämnstora bitar
Lägg upp på tallrik potatiskringla, tonfiskkotlett, sparris och baconblandningen
Garnera med vitlöksmöret uppe på tonfiskkotletten. Servera potatiskringla och vitlökssmör som blir över till
Lämplig dryck till vin med pinot noir druva
Torskrygg inlindad i bacon med fylld bakad potatis
4 personer
8 hg torskrygg
4 bakade potatisar
1 paket bacon
16 gröna sparrisar
1 burk Lallerstedts hollandaise sås (eller gör en egen)
2 dl Creme fraiche
1 påse riven Västerbottenost
Smör
1 burk röd stenbitsrom
Salt och peppar
1. Tvätta bakpotatisen, torka av den, picka den med gaffel så spricker den inte
2. Baka potatisen i 205 graders ugn tills den är genombakad
3. Tag baconskivorna ur paketet. Spara 4 skivor till torskryggen, övrigt skär ner till små bitar och fräs i panna, lägga upp på hushållspapper så drar du ut en del av fettet, spara till garnering
4. Skär torskryggen i jämnstora bitar
5. Skölj av sparrisen
6. Häll upp Hollaindaisesåsen i en skål
7. Tag ut bakpotatisen och sätt ner värmen i ugnen till 170 grader
8. Skär av topppen på bakpotatisen och gröp ur innehållet. Ställ den urgröpta bakpotatisen i ugnsfast form
9. Blanda potatisinnehåll med creme fraiche, västerbottenost, smör samt salta och peppra
10. Fyll bakpotatisen med innehållet
11. Bryn torskryggen snabbt i panna. Tag ur och linda en bacon skiva runt
12. Ställ in bakpotatis och torskrygg i ugnen 10-15 minuter. (Under tiden kan du äta förrätt )
13. Koka sparrisen i lättsaltat vatten
Lägg upp på tallrik: fylld bakad potatis garnerad med stenbitsrom på toppen, 4 sparrisar, placera torskryggen ovanpå sparrisen, en klick hollandaise sås, strö lite av den stekta baconbitarna över rätten, servera resten av hollandaisesåsen i separat skål till rätten.
Servera gärna en Pinot Noir eller Cabernet Sauvignon till
Rödtungsfileer inlindade i Serranoskinka
4 personer
8 små eller 4 stora Rödtungsfileer ( om du väljer de stora får du dela dem på mitten)
8 skivor Serranoskinka
Dill
1 burk med kräftstjärtar i lake
8 sparrisar
2 burkar med Creme Fraiche saffran/tomat
1 burk röd stenbitsrom
Potatis
Smör
Salt
Peppar
Persilja
1. Skala potatisen och koka den mjuk
2. Häll av spadet från kräftstjärtarna
3. Ta fram rödtungsfileerna, lägg 2-3 kräftstjärtar och dillkvist på varje file och linda in
4. Linda in varje rödtungsrullad med en skiva av Serranoskinkan
5. Smör en ugnsfast form. lägg i rulladerna, salta och peppra
6. Sätt ugnen på 175 grader
7. Häll i cremefraichen i en liten kastrull. Sätt på lågvärme
8. Blanda potatisen med smör, persilja till ett fast mos. Salta och peppra. Varmhåll
9. Ställ in fileerna i ugnen 10-15 minuter
10. Lägg i de kräftstjärtar som du har över i creme fraiche såsen
11. Koka sparrisen i lätt saltat vatten
12. Öppna burken med stenbitsrom
Lägg upp på tallrik 2 sparrisar, lägg upp ett torn med potatismos, placera ovanpå sparrisen 2 rullader, häll lite sås över fileerna och lite vid sidan om, garnera med stenbitsrom på toppen av potatismoset
Servera och njut av denna crosskitchen rätt
Grillade Havskräftor
En mycket smakfull och uppskattad förrätt
4 personer
4 stora råa havskräftor
Smör
Vitlök
Dill
Ströbröd
Baguette
1. Blanda 250 gram smör med vitlök och dill efter tycke och smak
2. Dela havskräftorna på mitten
3. Lägg dem i ugnsfast form eller plåt. Kom ihåg att du skall samla upp den smälta smörblandningen
4. Fördela smörblandningen på kräftstjärtarna
5. Strö ströbröd över
6. Sätt in 230 graders ugn i ca 10 minuter.
7. Skär upp Baguetten
Lägg upp på tallrik 1 delad havskräfta, sprid smörblandningen som har smält i botten över havskräftorna. Servera bröd till som man doppar i den smälta smörblandningen
Njut av dessa delikata skaldjur
Linda in fiskfile i serranoskinka
För att få sälta i fiskfileerna brukar jag linda in dem i serranoskinka. I denna rätt är det rödtungsfileer som jag fyllt med 3 kräftstjärtar och dillkvistar som jag sedan lindade in med serranoskinka. I 175 graders ugn i 10-15 minuter. Njut av något av de bästa som havet kan erbjuda