Parmesan gratinerad sjötungsfilé med svartrötter







En rätt för gourmander

4 personer
600 g sjötungsfiléer alt slätvarsfiléer
4 stora pilgrimsmusslor
6 svartrötter
smör
olivolja
Citron
Salt och peppar

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl kraftig fiskbuljong
3 dl vispgrädde gärna från Wapnö Gård (min favorit gård)
200 g riven parmesanost
50 g smör
Salt och peppar

Till Servering
Svamprisotto alt pressad potatis

1. Smörj en ugnsfast form. Lägg ut filéerna. Skiva pilgrimsmusslorna tunt och placera ovanpå fisken
2. Tag ut smöret så det blir rumstempererat
3. Riv parmesanosten
4. Blanda samman olivolja, citronsaft, salt och peppar för marinad till de tunt skivade svartrötterna se nedan
5. Skala svartrötterna. Skär 4 av dem i större bitar och 2 i tunna skivor
6. Lägg de tunt skivade svartrötterna i marinaden
7. Sätt ugnen på 225 graders grilleffekt
8. Lös upp en fiskbuljongtärning till 2 dl kraftig fiskbuljong alt gör en egen fiskbuljong
9. Börja med såsen. Smält 2 msk smör i en kastrull. Vispa i mjölet, tillsätt fiskbuljongen och vispa helt slätt. Häll i grädden och koka försiktigt på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och hälften av den rivna parmesanosten. Vispa ner det rumstempererade smöret.
10. Slå såsen över fisken och strö över resten av den rivna parmesanosten. Ställ in i ugn ca 15 minuter tills gratängen får en fin färg.
11. Stek bitarna av svartrötter i smör.
12. Tag ut gratängen och placera de stekta och marinerade svartrötterna ovanpå
13. Servera svamprisotto alt pressad potatis till

Till detta drack vi en fransk Pinot Noir 2016 från Jean Claude Mas





RSS 2.0