Osso buco





1 kg kalvlägg
3 msk olivolja
vetemjöl
1 stor lök
2 stora vitlöksklyftor
4 morötter
2 selleri
färsk rosmarin
timjan
1 lagerblad
3 dl torrt vitt vin
2 msk tomatpuré
1 liter köttbuljong
1 citron
bladpersilja
salt och svartpeppar
Potatismos gärna på mandelpotatis och lite riven muskot i

1. Vänd kalvläggen i mjöl
2. Värm två matskedar av olivoljan i en djup gryta. Stek köttet runt om. Ta upp köttet och låt det vila
3. Hacka lök, vitlök, morötter, selleri , 2 tsk hackad rosmarin och 2 tsk hackad timjan.
4. Riv skal av citronen
5. Tillsätt resten av oljan till grytan. Lägg i hackade löken, vitlöken, morötterna, selleri, rosmarin, timjan och lagerblad, Stek tills det är lätt gyllenbrunt.
6. Tillsätt vinet, koka upp snabbt och reducera till hälften.
7. Lägg tillbaka kalvläggen. Tillsätt tomatpuré, buljong och rivet citronskal. Krydda efter eget tycke och smak. Koka upp
8. Sänk värmen och låt sjuda i 3-4 timmar tills kalvläggen är genomkokta och köttet faller från benet. Vänd på kalvläggen några gånger under tiden som det sjuder.
9. Gör ett potatismos på mandelpotatis och lite riven muskotnöt
Servera potatismos med osso buco och garnera med lite persilja.

Känn hur det luktar Italien och njut

Wallenbergare




4 personer
 
ca 1/2 kg kalvfärs
2 äggulor
4dl vispgrädde
ströbröd
smör
salt
Peppar
gröna små ärtor
rårörda lingon
Potatismos gärna på mandelpotatis

1. Blanda färsen i matberedare med äggulor, salt och peppar
2. Häll i grädden och kör någon minut, Är smeten för lös kör någon minut till
3. Sikta ströbröd över en skärbräda. Forma fyra lika stora biffar. Lägg det ovanpå ströbrödet och platta försiktigt ut dem med en stekspade. Skölj gärna stekspaden i kallt vatten så fastnar ingen färs. Gör ett mönster med stekspaden på slutet. Sikta över ströbröd
4. Gör potatismoset
5. Sätt ugnen på 150 grader.
6. Stek wallenbergarna i varm panna runt om salta och peppra. Ställ in dem i ugnen tills dem känns klara
7. Ta fram ärtorna och koka dem i microugn
8. Ta fram rårörda lingon
Lägg upp på tallrik en klick med mos kan läggas upp med hjälp av en serveringsring. Garnera med något grönt som finns tillhands
Lägg upp en wallenbergare, en hög med gröna ärtor samt de rårörda lingonen.

Njut av en klassisk rätt från det svenska köket

RSS 2.0