Hälleflundra med rotfruktsbakelse
En underbar smakkombination
4 personer
6-7 hg Hälleflundra
3-4 rödbetor
3-4 gulbetor
3-4 polkabetor
3-4 persiljerot
Creme Fraiche
Riven ost med smak gärna Västerbottenost
1 Citron
Kryddgrönt till garnering
Salt och peppar
Kryddsmör
rumstempererat smör ca 200 gram
1 knippe persilja
1 vitlök
1. Gör kryddsmör
2. Kör vitlök och persilja i en matberedare
3. Lägg i smör och blanda väl
4. Lägg upp en tjock sträng med blandningen på plastfolie och rulla runt väl. Lägg in i frys
5. Skala betorna och tärna dem i jämn storlek
6. Skala persiljerot, halvera på längden och skär i jämna skivor
7. Lägg i en oljad ugnsfast form de tärnade betorna och persiljeroten. Blanda runt. Ställ in i 200 graders ugn
När de har fått färg och mjuknat något blanda i lite cremefraiche och riven ost. Salta och lite peppar. Blanda runt ställ in i ugn tills de är färdiga. Skall vara lite tuggmotstånd kvar enligt min smak.
8. Stek hastigt 4 bitar av hälleflundran i het panna. Salta och peppra
9. Dra ner ugnen till 150 grader och ställ in hälleflundra bitarna i en ugnsfast form. Tag ut vid innertemperatur av 50 grader
10. Dela citronen i 4 klyftor
11. Tag ut kryddsmöret och skär det i jämna skivor
Lägg upp på tallrik rotfrukterna i en serveringsring tryck till lite på toppen. Tag bort ringen och garnera med något kryddgrönt. Placera en bit av Hälleflundran intill med en bit kryddsmör ovanpå. Garnera med citronklyfta
Servera kryddsmöret till för den som önskar mer
Till detta serverade vi Gardo & Morris Pinot Noir 2016 från Nya Zealand
Gratinerad bergtungsfilé med kräftfyllning, pilgrimsmussla och västerbottenskrokett
Med inspiration från Sjömagasinet
4 personer
4 bergtungsfiléer a 150-170 gr
4 stora havskräftor
4 pilgrimsmusslor
8-10 potatisar av mjölig sort
1 knippe dill
1 stor påse riven Västerbottenost
Smör och grädde
Pankos
Vetemjöl
Ägg
Cayennepeppar
Frityrolja
Salt och peppar
Riven parmesanost
1. Börja med Västerbottenkroketterna
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten
2. Mosa sönder potatisen med smör och grädde. Kör med elvisp till det blir en luftig konsistens men ej för lös. Blanda i den rivna Västerbottenosten.
3. Låt moset svalna något och börja därefter att rulla små krokettbollar. (Blöt gärna dina händer så blir det lättare att rulla)
4. Ställ in krokettbollarna i frysen i ca 1 timma
5. Skala havskräftorna och tag ut allt kött ur dem
6. Hacka dillen men spara lite av dillvipporna för garnering
7. Gör en liten stuvning genom att smälta smör, blanda i vetemjöl, späd med grädde till lagom konsistens
8. Skär köttet från havskräftorna i mindre bitar och blanda i stuvningen ihop med den hackade dillen
9. Ställ in stuvningen i kylskåp i ca 1 timma
10. Tag ut kroketterna ur frysen
11. Lägg upp på tallrik vetemjöl blandat med salt, peppar och cayennepeppar, en skål med uppvispat ägg, en tallrik med pankos att rulla kroketterna i.
12. Rulla kroketterna i vetemjöl, doppa dem i uppvispat ägg och därefter rullla dem i pankos. Låt stå till fritering
13. Börja med bergtungsfiléerna. Lägg stuvningen på varje filé och rulla ihop dem och lägg i en smord ugnsfast form. Riv över lite parmesanost på varje bergtungsrullad
14. Ställ in bergtungsrulladerna i 160 graders varm ugn
15. Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper
16. Värm upp frityroljan och fritera kroketterna till en gyllenbrun färg. Ställ in dem i ugnen till servering
17. Smält smör till servering
18. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i het panna. Lite salt och peppar
Lägg upp på tallrik gratinerade bergtungsrullader, 2-3 västerbottenkroketter, pilgrimmsmussla, garnera bergtungsrulladerna med dillvippor samt häll lite smält smör runt rulladerna
Njut av en mycket smakfull rätt och servera ett passande vin därtill ( Chablis)