Oxfilé med kantareller och sötpotatis




Nu när skogen är full av kantareller kan man njuta av denna delikatess tillsammans med svensk oxfilé

4 personer

6-8 hg svensk oxfilé i bit
1 liter kantareller
1 blomkålshuvud
2 stora sötpotatisar
Eriks Chili Bearnaise eller gör en egen
Salt och Peppar
Olja

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala sötpotatisen. Skär av ändarna och sidorna på den
Skär den i jämna smala stavar
3. Ansa blomkålshuvud och plocka ut buketterna
4. Lägg sötpotatisstavar och blomkålsbuketterna på en plåt med bakplåtspapper, Ringla lite olja över
5. Blanda samman salt och peppar på en tallrik och rubba in blandningen runt om på oxfilén
6. När sötpotatisstavar och blomkålsbuketterna fått lite färg. Dra ner till 150 grader
7. Bryn oxfilén runt om i het panna
8. Sätt in i ugn tills den når 58 grader (medium) i innertemperatur. Tag ut och låt vila i 5-10 minuter. Stäng av ugnen
9. Stek kantarellerna
10. Tag ut sötpotatisstavar och blomkålsbuketter ur ugn. Salta
11. Fyll små serveringsskålar med Eriks Chili Bearnaise och ställ på tallriken som du skall servera rätten på.
12. Skär oxfilén i jämna skivor
13. Lägg upp tallriken, sötpotatisstavar, blomkålsbuketter. Intill en skiva oxfilé och ovanpå mycket kantareller. Garnera med något grönt
Till detta serverade vi ett vin från La Morra i Piemonte, Italien som vi besökte i somras. Ca 2 500 invånare och ca 70 vinproducenter.
Reverdito Barbera D´Alba 2012

RSS 2.0