Tre sorters fisk med tryffelstuvade svartrötter
En rätt full av smaker
4 personer
400 g Havskattfile
400 g Laxfile
4 pilgrimsmusslor
4 dl vispgrädde
200 g svartrötter
tryffelolja
salt och peppar
1/2 kilo mandelpotatis
1 paket tärnad bacon
2 äggulor
1 grönt äpple
1 påse Västerbottenost
1/2 dl vetemjöl
salt och peppar
1 påse salladsblandning
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl panko
smör
1. Skala potatis och svartrötter
2. Koka mandelpotatisen försiktigt
3. Stek bacontärningar och låt rinna av på hushållspapper
4. Skär fisken i lagom portionsbitar
5. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper
6. Häll upp grädden i kastrull och redcucera till hälften
7. Smaksätt grädden med tryffelolja samt salt och peppar
8. Koka svartrötterna så att de blir mjuka
9. Skala och kärna ur äpplet. Riv det med rivjärn
10. Låt mandelpotatisen ånga av
11. Sätt ugnen på 140 grader
12. Pressa mandelpotatisen, blanda i äggulor, vetemjöl, rivet äpple, bacontärningar samt västerbottenost efter tycke och smak. Salta och peppra.
13. Mixa ihop svartrötterna med grädden och varmhåll
14. Lägg upp vetemjöl, vispade ägg samt panko på varsin tallrik för panering
15. Rulla ihop potatisblandningen först i vetemjöl, därefter ägg och sist panko
16. Stek havskattfileer och laxfileer i panna. Ställ in i ugn
17. Stek potatisrullarna runt om och ställ in i ugn
18. Lägg upp på tallrik salladsblandningen som garnering i ett hörn
19. Stek pilgrimsmusslorna hastigt
20. Ta ut fiskfileer och potatisrullar ur ugnen
Lägg upp på tallrik potatisrulle, häll upp de tryffelstuvade svartrötterna, lägg en pilgrimsmussla ovanpå stuvningen, placera en havskattfile bit, en laxfile bit på tallriken och servera omgående
Servera ett chardonnay vin eller pinot noir till
Fylld bakad potatis med kalkonfile
Lite Vardagslyx
4 personer
4 st bakpotatisar
Riven Västerbottenost
Creme Fraiche
Smör
6 hg kalkonfile
10 Champinjoner
1 burk Eriks Bernaise Provencale
Cocktailtomater
Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta potatisarna och picka dem med en gaffel (så spricker inte skalet)
3. Lägg in potatisarna i ugnen och baka dem i ca 1 timma
4. Skölj champinjonerna och skär dem i jämna skivor
5. Tag ut bakpotatisarna
6. Skär av toppen och gröp ur potatisinnehållet. Spara potatisskalet
7. Lägg potatisinnehållet i en skål, blanda i creme fraiche, smör och riven ost
8. Blanda runt, salta och peppra
9. Lägg tillbaks blandningen i potatisskalet
10. Stek kalkonfileen hastigt i panna, salta och peppra
11. Dra ner ugnstemperaturen till 140 grader
12. Ställ in kalkonfileen i ca 15 minuter
13. Ställ in den fyllda bakpotatisen efter 5 minuter
14. Stek champinjonerna gyllenbruna
15. Ställ in i ugn
16. Tag fram en burk med Eriks Bernaise Provencale
Tag ut allt ur ugnen. Skär upo kalkonfilen i jämnstora skivor
Lägg upp på tallrik. Fylld bakad potatis, 3 skivor kalkonfile, ovanpå de stekta champinjonerna, en klick bernaisesås på toppen och en liten klick vid sidan om och garnera med 3 cocktailtomater
Smaklig Spis
Pilgrimsmusslor på sparrisbädd
En av mina favoriter med det bästa som havet kan erbjuda
4 personer
8 Pilgrimsmusslor
1 burk röd stenbitsrom
16 gröna sparrissar
majonäs
creme fraiche
dill
1. Blanda ihop 3-4 matskedar creme fraiche med lika många matskedar majonäs
2. Rör försiktigt i stenbitsrom. Några korn svartpeppar rör om. Låt det stå kallt
3. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper
4. Koka sparrissen i lättsaltat vatten
5. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i varm panna så de får en fin stekyta
Lägg upp 4 sparrissar per tallrik
Placera 2 pilgrimsmusslor ovanpå
En klick av romsåsen ovanp musslorna
En hög romsås vid sidan om
Garnera med en dillkvist
Njut och ta gärna ett välkylt vitt vin till eller en mörk öl
Gratin Dauphinoise au file d´agneau
En potatisgratäng som dina vänner kommer att älska
4 personer
10 medelstora potatisar typ Bintje (fast sort )
8 dl grädde
4-6 st skivade vitlökar
Salt och peppar
75 gram smör
1. Koka upp grädden tillsammans med vitlöken i en kastrull
2. Låt småkoka i ca 5 minuter
3. Smaka av med salt och peppar
4. Tag av från värmen och sila och pressa ur vitlöken i silen ner i grädden
5. Smörj en ugnsfast form
6. Skala potatisen och riv den tunt med baksidan av osthyveln ner i den ugnsfasta formen
7. Slå på grädden så att den täcker potatisen
8. Klicka på smöret ovanpå
9. Ställ formen i ugn på 110 grader i ca 3 timmar
Ett utmärkt alternativ att bjuda till gratängen
4 personer
6-8 hg Lammytterfile
Tärnad bacon
Brocolli
Trattkantarell chutney
Sält och peppar
1. Fräs bacon tärningar i het panna. Tag upp och låt torka på hushållspapper
2. Stek lammytterflieerna hastigt i panna. Krydda efter tycke och smak
3. Tag ut gratängen ur ugnen höj temperatur till 125 grader
4. Varmhåll gratängen under folie
5. Sätt in termoter i fileerna. Värm i ugn till 58 graders innertemperatur
6. Tag ut fileerna låt vila i 10 minuter
7. Sätt in brocolli buketterna i microvågsugn i 5 minuter
8. Tag fram trattkantarell chutney eller annat lämpligt. För trattkantarell chutney se nedan under Mauds Trattkantarell Chutney
9. Skär lammytterfilen i centimeter tjocka skivor
Lägg upp på tallrik 3-4 skivor lammytterfile, 2-3 brocolli bruketter, trattkantarell chutney. Sprid bacontärningar över file skivorna. Servera
Dryck Rött vin gärna med Tempranillo druvan
Mauds Trattkantarell Chutney
Det här receptet kommer från min fru Susies faster Maud som alltid varit en stor vän av skogspromenader och svamputflykter. Detta är en Chutney som är ett gott och lite speciellt tillbehör som passar speciellt bra till vilt men är också utmärkt till lamm. Vi har också använt den som tillbehör och smaksättare i grytor.
5 liter rensade trattkantareller
Lag;
2,5 dl. ättikssprit
1 liter vatten
1 kg. strösocker
1/2 tsk hela nejlikor
1. Lägg svampen i en stor kastrull och förväll i ca. 10 min
2. Häll bort spadet
3. Häll därefter den uppkokta lagen på svampen och rör runt med en slev
4. Låt det koka sakta under lock i 2-3 timmar
5. Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar
6. Låt det svalna och förslut med lock
7. Förvara i matkällare eller kyl.
Rotfruktsstavar med fläskfile och chorizo
4 personer
2 stora bakpotatisar
6 jämnlånga morötter
1 stor chorizo
1 fläskfilé 500 - 600g
Brocoli
Pesto
Sweet chilisauce
Salt, peppar, grillkrydda och strösocker
1. Skölj av bakpotatisarna
2. Sätt ugnen på 150 grader
3. Skär dem längs med släng de yttersta
4. Dela längderna till jämna stavar
5. Skala morötterna och dela dem längs med och därefter i 2-3 delar/stavar
6. Putsa fläskfilén och skär dem i jämn stora skivor
7. Skär chorizon i samma tjocklek som fläskfilén
8. Ansa brocolin till buketter
9. Tag fram wokpanna häll i olja när den värms upp krydda med salt, peppar, grillkrydda. När oljan är het lägg i bakpotatisen i olika omgångar. Krydda efter smak. Låt den få lite färg tag upp med hålslev eller matlagningspincett låt oljan rinna av
10. Gör samma procedur med morötterna. Salta och peppra och på slutet lägg på lite strösocker
11. Ställ in i ugn och varmhåll
12. Stek fläskfilén och chorizon till önskvärd stekyta
13. Ställ in i ugn i ca 10 minuter
14. Ställ brocolibuketterna i micro på ca 5 minuter
15. Häll upp pesto tag ut sweet chilisauce
Tag fram tallrikar. Tag ut allt ur ugnen och micron. Lägg upp på tallrikar.
Varva potatisstavar med morotsstavar i botten ca 5 av varje.
Lägg 2 potatisstavar och en morotsstav ovanpå.
Placera en filébit och en chorizo ovanpå lägg en klick pesto på fläskfilén.
Lägg brocolibuketter på sidan och garnera med sweet chili sauce runt om.
Servera grönsallad och det som blir över till.
Servera rödvin eller öl till.
Majskycklingbröst med potatisbakelse
4 personer
600-700 g Majskycklingbröst
800 g Mandelpotatis
1 påse med små morötter
1 påse riven Västerbottenost
3 frysta smördegsplattor
1 burk pesto
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
Salt, socker och peppar
Smör
1 ägg
Balsamico creme
1. Skala mandelpotatisen och koka den
2. Tina smördegsplattorna
3. Tag fram majskycklingbrösten
4. Hacka champinjonerna
5. Tag av mandelpotatisen när den är mjuk och låt den ånga av
6. Fräs champinjonerna i het panna och lägg upp på fat
7. När Mandelpotatisen kallnat pressa den och blanda i ¾ delar av Västerbottenosten och champinjonerna. Salta och peppra efter tycke och smak
8. Vispa ett ägg för pensling av smördegen
9. Sätt ugnen på 175 grader
10. Kavla ut smördegsplattorna till dubbelstorlek
11. Lägg en tjock sträng av potatisblandningen på smördegsplattan och rulla ihop
12. Pensla skarvarna med det vispade ägget
13. Dela i 3 till 4 delar. Ställ potatisbakelserna på bakplåtspapper och lägg på toppen av bakelserna resten av Västerbottenosten
14.Bryn majskycklingbrösten i het panna salta och peppra
15. Ställ in dem i ugnen
16.Stek morötterna i het panna, salta och peppra och sist lite socker på
17.Ställ in majskycklingbröst i ugnen och låt stå där i 10-15 minuter
18.Häll upp peston i en skål
19.Tag ut majskycklingbrösten håll dem varma under folie
20.Öka gradantal till 250 g
21. Ställ in potatisbakelserna i ca 12-15 minuter
22.Efter 5 minuter ställ in kycklingbröst under folietäcke och morötterna i ugnen
23.Tag ut kycklingen låt den svalna något skär den i centimeter tjocka skivor och varmhåll under folie
24.Tag ut morötter och potatisbakelse ur ugnen
Placera en bakelse per tallrik. Lägg upp 4-5 små morötter och 3 skivor majskycklingbröst.
Klicka pesto ovanpå kycklingskivorna. Garnera runt tallriken med Balsamico creme
Servera.
Hummer Naturell
4 pers
4 färska svenska humrar ca 4hg/st
1. Koka i vatten med salt ca 20 g salt till varje liter vatten
2. Lägg i 3 knippen dill
3. Lägg i hummern med huvudet nedåt när vattnet kokar
4. Låt det småkoka i ca 10 minuter
5. Tag upp hummern och låt den kylas ner snabbt. Lägg tillbaks i det kalla spadet.
Lägg upp hummern på tallrik och lägg lite tång som garnering
Servera med hemmagjord majonäs/aioli (se recept under Fredags Mys ), alt smält smör att doppa hummerköttet i.
Servera baguette eller tångbröd till
Dryck ett välkylt vin med chardonnay druva från Spanien
Fredags mys
4 personer
1,5 – 2 kg färska räkor
Tillbehör
Aioli, majonäs
Tångbröd alt vitlöks baguette
Bredbart smör
1. Laga till aiolin genom att blanda ihop 2 vitlöksklyftor 1 äggula, senap och olja, lite vitvinäger.
2. Håll den kall.
Vill du laga egen majonäs tag bort vitlöken
3. Häll upp räkorna i en festlig skål.
Ställ ut på matsalsbord, räkor, såser, smör och skuret bröd. Låt var och en komponera sin egna räksmörgås.
Servera ett Chablis vin till
Helstekt Majskyckling med förrätt
4 pers
Förrätt
1 påse Sciliansk sallad
1 burk lätt soltorkade tomater
1 burk feta ost
Balsamico vinäger
1. Lägg upp en hög med sallad på 4 tallrikar
2. Garnera med 3-4 soltorkade tomater per tallrik
3. Lägg upp en hög med feta ost på mitten
4. Skvätt lite balsamico vinäger runt tallrikskanten
Huvudrätt
1 st färsk majskyckling (Bjäre)
1 knippe persilja
1 vitlök
Extra saltat smör
16 st medelstora mandelpotatisar
5 dl gröna ärtor
1 paket sockerärtor
8 små morötter
8 skivor lufttorkad skinka
Barbeque sås
1. Tag ut majskycklingen
2. Blanda samman smör, persilja och vitlök till en smet
3. Tag in fingret under kycklingens bröstskinn och fyll med blandningen.
Gör likadant med låren. Det som blir över kan du gnida in resten av kycklingen med.
4. Salta och peppra om du önskar ersätt peppar med grillkrydda
5. Ställ in i ca 1-1,5 timma i 175 graders ugn
6. Skala mandelpotatis och morötter. Koka dem mjuka.
7. Koka ärtorna i microugn
8. Skölj sockerärtorna
9. Tag ut den lufttorkade skinkan
10.Häll av vattnet från morötterna och linda den lufttorkade skinkan runt dem och ställ in i ugn i ca 10 minutet. Häll av vattnet från potatisen.
11.Blanda ihop ärtor och potatis till ett mos.
Håll det varmt
Tag ut kycklingen och låt den vila i ca 5 minuter
12.Koka sockerärtorna i microugn
13.Tranchera kycklingen
Lägg upp på tallrik majskycklingbitar en stor sked med mos, 2 morötter som är inlindade i lufttorkad skinkan,
4-5 sockerärtor och lite barbeque sås till.
Servera ett gott rödvin eller en mörk öl
Sunday Dinner
4 personer
Starter
1 burk kräftstjärtar
Majonäs
1 påse Italiensk eller Toscana Sallad
Salladsdressing efter eget tycke och smak
1. Häll av kräftspad
2. Blanda kräftorna med lite majonäs
3. Blanda salladsdressing
4. Lägg upp sallad på 4 tallrikar
5. Sprid lite dressing över salladen
6. Lägg en liten hög med skaldjursröra på toppen.
Servera
Main course
8 medelstora potatisar (fast sort )
4 stora morötter
1 burk pesto
1 paket färska sockerärtor
2 st majskycklingbröst
Balsamico
Salt, socker och peppar
1. Skala potatisar och morötter
2. Skär dem i tärningar
Skölj av potatisen i vatten
Låt rinna av
3. Stek potatis i medelvarm panna salta och peppra
4. Lägg potatisen i en ugnsfast form
5. Stek morötterna i samma panna salta, peppra och lite strösocker på
Potatis och morötter skall inte vara genomstekta
6. Lägg allt i en ugnsfast form
7. Häll över ¾ delar av pesto burken.
Blanda runt
8. Ställ in i 175 gr ugn
9. Bryn majskycklingbröst salta och peppra
10. Lägg dem i en ugnsfast form
11. Bred ut resten av peston ovanpå skinnsidan.
Ställ in i samma ugn och låt stå ca 15 minuter
Ät förrätt under tiden.
12. Ställ in sockerärtor i microugn ca 4-5 minuter.
Tag fram 4 tallrikar
Tag ut majskycklingbröst skär i skivor ( se att brösten är klara skall vara vita)
Tag ut potatis och morötts blandningen och sockerärtor
Lägg potatis och morötts blandningen mitt på tallrik och 2 skivor majskycklingbröst på toppen
Garnera med sockerärtor runt tallrikskanten
Spritsa lite balsamico runt potatis och morötts blandningen. Servera.
Valfri dryck till
Grillade kamben
4 pers
1,4 kg kamben
Sallad
Glace
Lägg kambenen med lite grillolja med grillkrydda på, i ugn i 100grader i 2 timmar
Tag ut kambenen, grilla dem på grillen, pensla med glace. Grilla 3-5 minuter på varje sida
Skär kambenen i bitar och servera en sallad till
En mörk öl passar bra till
Grillad havskatt
En enkel rätt som imponerar på grannen
4 pers
2-3 havskattfileer
1 vitlöksklyfta
1 knippe dill
1 paket tärnad bacon
Smör
Sockerärtor
Färskpotatis
Vitlöks- alt. persilje smör
1. Gnid in 1 sida med vitlök, smör, dill
2. Stek bacon torka av på hushållspapper
3. Grilla undersidan först i ca 4 min, vänd därefter till den insmorda sidan och grilla den i ca 2 minuter.
4.Lägg upp på tallrik en bit havskatt, färskpotatis, sockerärtor, lägg på en bit kryddsmör och avsluta med att strö över tärnat bacon.
Servera ett gott Chablis vin till!
Pilgrimsmusslor à la Budskär
Ett lättlagat recept som ger lite lyx i vardagen...
4 personer
20 st pilgrimsmusslor
10 st stora champinjoner
2 st schalottenlökar
2 st salladslökar
10 st vitlöksklyftor
2,5 dl olivolja
2dl rivet vittbröd
1 knippe persilja
1. Ta fram pilgrimsmusslorna (är de frysta låt de tina och torka dem sedan)
2. Riv brödet och skiva champinjonerna.
3. Hacka schalottenlök och salladslök.
4. Krossa vitlöksklyftorna, grovhacka persiljan.
5. Häll i lite olja i en het panna och bryn pilgrimsmusslorna snabbt.
6. Häll i resten av oljan, vitlöken, champinjoner och den hackade löken.
7. Blanda runt i pannan i ca 2 minuter.
8. Lägg i bröd och persilja och blanda runt i ca 1 minut.
Servera direkt ur pannan med en frasig baguette och ett välsmakande vin.
Njut av den fantastiskt enkla och goda rätt!