Entrecoté med Café de Paris smör

En klassisk fransk rätt med hängmörad svensk kvalité


4 personer

8 hg svensk hängmörad Entrecoté
4 Bakpotatisar
1 paket riven Västerbottenost
Smör
Creme Fraiche
1 paket broccoli
Café de Paris smöret
200 g rumsvarmt smör
1 msk tomapuré
1 msk fransk senap
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk worcestersås
0,5 dl gräslök
0.5 dl persilja
1 msk torkade franska örter
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
svartpeppar och salt

1. Börja med att göra Café de Paris smöret
2. Hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan
3. Hacka gräslöken och persiljan
4. Kör det hackade i en mixer
5. Blanda i tomatpuré, senap, franska örter, paprikapulver, cayennepeppar samt worcestersåsen. Mixa ihop
6. Lägg i smöret och mixa runt till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar
7. Lägg blandningen som en jämn string på platsfolie. Rulla så det blir jämnt. Ställ in i frysen
8. Tvätta bakpotatisarna, torka dem torra och pricka dem med en gaffel
9. Ställ in dem i 200 graders ugn tills de är färdig bakade
10. Tag ut Entrecoté och skär den i 4 jämna skivor
11. Ansa broccolin
12. Tag ut Café de Paris smöret ur frysen. Skär den i jämna skivor och låt det stå rumsvarmt
13. Skär av toppen på bakpotatisarna, Gröp ur innehållet och spara skalet. Blanda samman potatis, smör, creme fraiche och västerbottenost. Fyllningen läggs tillbaka i skalet
14. Dra ner ugn till 150 grader och ställ in i ugn. Har du persilja kvar kan du garnera de fyllda bakpotatisarna innan du ställer in i ugnen
15. Ansa broccolin
16. Stek entrecoté i het panna. Salta och peppra. Ställ in i ugn tillsammans med bakpotatisen
17. Koka broccolin i microugn ca 4 minuter

Lägg upp på tallrik en fylld bakad potatis, en skiva entrecoté, en skiva av Café de Paris smöret ovanpå. Garnera med broccoli
Till detta serverade jag ett vin från Chateauneuf Du Pape
Smaklig måltid


Pilgrimsmusslor med rostad blomkål

 



Ett försök som föll väl ut att rosta blomkålen i ugn som bas i blomkålspuré
 

4 personer
 
Ett stort blomkålshuvud
12-16 färska pilgrimsmusslor
1 paket tärnad panchetta
1 sallads påse av valfri sort ( jag valde Fransk)
Creme Fraiche
Smör
Olivolja
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Plocka buketter ur blomkålshuvud
3. Ringla olivolja i en ugnsfast form, Lägg i blomkålsbuketterna och rör om. Ställ in i ugn tills de mjuknar
4.Stek den tärnade panchettan. Låt den rinna av på hushållspapper
5. Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper
6. Tag ut de rostade blomkålsbuketterna ur ugnen och mosa dem i en skål tillsammans med creme fraiche och smör. Kör med mixer mot slutet till en puré med lite tuggmotstånd kvar i. Salta och peppra. Varmhåll
7. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i panna. Salta och peppra

Lägg upp på tallrik, sallad gör plats i mitten för den rostade blomkålspurén, en klick med blomkålspurén, ovanpå 3-4 pilgrimsmusslor, strö panchettan över.

Till detta serverade vi ett vin med den spanska Albarino druvan

Fredagsmys

 
 

En enkel, snabb och smakfull förrätt på fredag kväll när det är ont om tid

1 kg färska räkor
1 baquette
1 paket med krustader
Majonnäs eller aioli

1. Börja med att göra egen aioli eller majonnäs eller köp färdig
2. Lägg upp räkorna i 4 skålar
3. Skär baquetten i jämna skivor
4. Fyll 4 krustader med majonnäs eller aioli
Tag fram en fisktallrik, placera skålen med räkorna mitt på. baquette skivorna på ena sidan och krustaden med majonnäs eller aioli på andra sidan
Servera ett vin med Sauvignon Blanc druvan till



Oxfilé med dragonsås


En smakfull kombination, vacker för öga och gom

4 personer

4 skurna bitar svensk oxfilé på ca 175 g/styck
4 st små salsiccia ( prova att göra egen salsiccia)
8-12 morötter
8 st persiljerot
1 litet blomkålshuvud
12 medelstora potatisar av fast sort
4 st croustades
1 kruka färsk dragon
creme fraiche
majonnäs
dijon senap
1 sallads påse av valfri sort
Salt
Svart peppar

1 Börja med att göra dragonsåsen
2. Plocka loss dragonbladen och kör dem i en mixer
3. Blanda i creme fraiche och majonnäs. Tillsätt senap. Smaka av Ställ in i kylskåp
4. Skär potatisen i smala långa stavar
5. Lägg den i vatten och koka upp. Låt den koka i 1 minut. Häll av vattnet och lägg pommes frites i en långpanna med olivolja. Blanda runt. Ställ in i 200 graders ugn tills de får en vacker krispig färg
6. Skär morötterna 2 till 4 stavar per morot i jämn storlek
7. Likadant med persiljerötterna i ungefär samma längd som morotsstavarna
8. Ansa blomkålen och plocka loss buketter
9. Lägg rotfrukterna och blomkålsbuketterna i en lång panna med olivolja. Blanda runt. Ställ in i samma ugn som pommes frites lite kortare tid tills de mjuknar och får en vacker färg
10. Bryn oxfilé bitarna runt om i het panna. Salta och peppra
11. Gör likadant med salsiccian
12. Dra ner ugnen till 160 grader och låt stå till den når 58 graders innertemperatur. Detta gör du när rotfrukterna, blomkålsbuketterna pommes frites har mjuknat något
13. Tag ut oxfilén och låt den vila under folie i ca 10 minuter
14. Tag ut dragonsåsen ur kylskåpet och fyll den i croustades
Garnera en tallrik med sallad, ställ en croustades med dragonsås på tallriken. Lägg morots- och persiljestavar i ett vackert mönster. Lite flingsalt, lägg oxfilé bit ovanpå och en blomkålsbukett och en salsiccia intill. Servera pommes frites i separat skål med flingsalt på.

Till detta serverade vi ett Rioja vin

RSS 2.0