Grillspett med två fyllningar




4 personer


4 hg fläskfile
4 hg kalkonfile
2-3 korvar av valfri sort
4 stora bakpotatisar
4-5 stora morrötter
1 st brocolli
1 röd paprika
1 gul paprika
1 orange paprika
8 stora champinjoner
1 burk creme fraiche
1 påse med riven Västerbottenost
1 burk Bernaisesås Provencale
Grillolja med honung
smör
salt och peppar
4 st grillspett


1. Baka bakpotatisarna i ugn
2. Skala morötterna
3. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten
4. Gör iordning grillspetten
5. Skär fläskfile, kalkonfile och korv i jämnstora bitar
6. Skölj champinjonerna
7. Skär paprikan i jämnstora bitar
8. Sätt på grillspett först champinjon varva med det andra och avsluta med en champinjon
9. Lägg spetten på fat eller form och häll över lite grillolja
10. Ansa brocollin och koka den mjuk
11. Tänd grillen
12. Mixa i matberedare morötter, brocolli, lite cremefraiche och smör, salt och peppar till en jämn smet
13. Tag ut bakpotatisen och halvera dem på mitten
14. Gröp ur innehållet och blanda med cremefraiche, smör, västerbottenost, salt och peppar.
15. Lägg tillbaks potisblandningen i ena halvan
16. I andra halvan fyller du på med morotts och brocolli blandningen strö över västerbottenost
17. Varmhåll potatishalvorna i ugn
18. Lägg grillspetten på grillen och grilla runt om tänk på att inte grilla på för hög värme för då blir köttet torrt
19. Lägg upp på tallrik, grillspett, 2 potatishalvor och en klick med Bernaisesås Provencale

Till detta serverad jag ett vin från Chateauneuf du Pape årgång 2009

Havskatt på rotsakskompott


Havskatt min favoritfisk



4 personer

7 - 8 hg havskattfile
8 potatisar fast sort
4 morötter
1 paket sockerärtor
1 knippe persilja
1 vitlök
200 g smör
1 citron
1 burk creme fraiche
1 paket tärnad bacon
salt och peppar


1. Blanda samman smör vitlök och persilja i en mixer.
2. Lägg upp blandningen på plastfolie. Rulla ihop och lägg in i frysen
3. Skala potatisen och morötterna
4. Skär dem i tärningar
5. Stek bacontärningarna och lägg upp på hushållspapper
7. Skär havskattfilen i jämnstora bitar
8. Stek potatis och morötter i het panna. Salta och peppra. Lägg upp i ugnsfast form och blanda i creme fraiche efter tycke och smak. Ställ in i 140 graders ugn
9. Stek havskattfileerna runt om salta och peppra. Ställ in i ugn ca 5-10 minuter
10. Laga till sockerärtorna i microugn ca 4-5 minuter
11. Tag ut kryddsmör ur frysen. Skär i jämnstora skivor
12. Skär citronen i jämnstora skivor

Lägg upp på tallrik rotsakskompotten, ovanpå en havskattfile, på filen en citron skiva och ovanpå den kryddsmöret. Garnera med sockerärtor samt bacontärningar

Till detta serverade vi ett spanskt vin Senorio de Rubios med Albarino druvan


RSS 2.0