Hälleflundra med rödbetskompott





Jag gjorde ett litet experiment med rödbeta och rödlök som passade utmärkt till hälleflundran
 
4 personer

6-8 hg Hälleflundrafilé
1 bunt grön sparris
8 rödbetor
1 stor rödlök
råsocker
1 påse potatis Smått och Gott. Koka 8 potatisar ur påsen
Eriks Hollandaisesås eller gör en egen
1 påse Picanté Mix Sallad
1 Citron
Salt och Peppar

1. Koka potatisen i lätt saltat vatten
2. Ställ ugnen på 120 grader
3. Ansa sparrisen
4. Skala rödbetorna och rödlöken. Riv dem tunna på en mandolin
5. Hetta upp en wokpanna med olja. Lägg i de rivna rödbetorna och rödlöken. Woka tills de mjuknar något och strö på lite råsocker på slutet. Varmhåll i ugn
6. Stek hälleflundra filéerna runt om i varm panna salt och peppar. Ställ in i ugn till ca 56 graders innertemperatur eller känn dig fram till rätt temperatur
7. Koka sparrisen i lätt saltat vatten
8. Skär citronen i 4 bitar
Lägg upp på tallrik lite sallad i botten. Ovanpå sparrisen. Placera fiskfilén ovanpå sparrisen. Lägg en hög med rödbeta och rödlöksblandningen intill. 1 potatis. Garnera med citron och en klick hollandaisesås
Till detta serverade vi ett spanskt vitt vin på Chardonnay druvan Rigau Ros


Havskräfta naturell




Igår hade min fiskhandlare Pontus på Västkustpojkarna mycket stora havskräftor och det kunde jag inte motstå

4 stora havskräftor
Majonnäs färdig eller gör en egen
1 Citron
Vitlöksbröd egen eller köpt

1. Lägg upp havskräftan på en stor fisk- eller skaldjurstallrik
2. Dela en citron i 4 bitar och garnera med
3. Lägg majonnäs i en liten skål och ställ på tallriken
4. Skär upp vitlöksbrödet och lägg en skiva på tallriken

Till detta drack vi Rigau Ros från Spanien

Kallskuren oxfilé






Igår firade jag min svärmor som fyllde 70 och vår dotter som fyllde 25 i torsdags. Vi bjöd på buffé med kallskuren oxfilé

16 personer

2 st oxfiléer på ca 1,5 kg styck ( färsk Brasiliansk)
Santa Marias Pepparmix
Santa Marias BBQ Sauce Hickory
Salt
Smör
Sockerärtor
1 påse Fransk Sallad
Crema de Balsamico

1. Putsa oxfilén
2. Sätt ugnen på 120 grader
3. Lägg upp Pepparmix på en tallrik och lite kvarn salt
4. Klappa in kryddmixen runt om oxfilén
5. Bryn filén i smör i het panna
6. Lägg upp på ugnsfat. Häll lite smält smör över
7. Ställ in i ugn till 58 grader. När den når ca 45 grader pensla på BBQ Såsen runt om
8. Lägg upp oxfilén på fat och låt den kallna. När den har kallnat ställ in i kylskåp. Spara skyn och gör en sås med grädde och creme fraiche efter eget tycke och smak
9. Tag ut oxfilén ur kylskåp och låt den bli rumsvarm
10. Skär oxfilén i jämn tunna skivor
11. Lägg upp på stort serveringsfat Sallad i botten och runt om kanterna sockerärtor. Oxfilén vackert upplagd på salladen och lägg en liten string med Balsamico runt om
Till detta serverade vi en potatisgratäng, en varm och kall sås samt stort sallads fat. Vi drack Rawson´s Retreat Syrah Cabernet till

Svärdfisk med aubergine




Min fiskhandlare Pontus på Västkustpojkarna hade på trettondagsafton svärdfsk att erbjuda. Vem kan motstå detta och göra en rätt med lite medelhavstouch

4 personer

4 Svärdfisk kotletter
1 stor aubergine
10-12 småpotatisar
1 bunt grön sparris
1 burk Eriks Limeaioli
2 Citroner
1 knippe dill
Salt och peppar
Olivolja

1. Tärna potatisen. Lägg den i en ugnsfast form. Ringla olivolja över och rör runt
2. Tärna auberginen
3. Ansa sparrisen och skär den i jämna skivor
4. När det är ca 10 minuter kvar för potatisen, lägg i aubergine och sparrisen på samma ugnsfasta form ringla olivolja över. Ställ tillbaks i ugnen. Salta och peppra blandningen när du tar ut den från ugnen
6. Dela en citron i 4 delar och ställ in i ugn tillsammans med det övriga
7. Stek svärdfisken i het panna, salta, peppra och lite citronsaft över. Varmhåll den under folie eller ställ in den kort i ugnen tillsammans med grönsakerna
Lägg upp på tallrik en hög med potatis, aubergine samt sparris. Placera svärdfisken ovanpå, en klick limeaioli. garnera med dill. Placera en citronklyfta från ugnen på varje tallrik. Servera limeaioli till
Till detta drack vi en flaska vitt vin Rigau Ros från Spanien

Bakad rotselleri med majskycklingbröst




4 personer

1 Bakad rotselleri se recept nedan eller i kolumnen till vänster
ca 6hg majskycklingbröst
4 stora skogschampinjoner
1 paket haricots verts
1 paket tärnad pancetta
1 burk Eriks Mango- och chilisås
1 påse Italiensk sallad
4 crustader
Peppar och salt

1. Baka rotsellerin
2 Stek pancettan. Låt den torka av på hushållspapper och svalna
3 Bryn majskycklingbrösten, salta och några drag med pepparkvarnen. Ställ in i 170 graders ugn till önskad innertemperatur
4. Dela skogschampinjonerna i fyra delar. Stek dem i panna
5. Koka haricots verts
6. Fyll fyra crustader med Mango och chilisås
7. Låt majskycklingbrösten vila något på skärbrädan och skär dem i jämna skivor
8. Skär den bakade rotsellerin i jämna skivor
Garnera tallriken med sallad, lägg en skiva rotselleri på mitten och ovanpå 3 skivor majskycklingbröst. Lägg haricots verts intill på varje sida. Placera den fyllda crustaden på tallriken och skogschampinjonerna. Lägg en klick av såsen ovanpå majskycklingen samt sprid den tärnade pancettan över tallriken
Till detta serverade vi citronvatten


Bakad rotselleri


Om du saknar julskinkan kan detta vara ett vegetariskt alternativ som går utmärkt att tillaga året runt

1 Rotselleri
Smör
Senap
Äggula
Salt
Ströbröd
Folie

1. Tvätta rotsellerin och skala den lätt så att den får en bra form
2. Lägg smör skivor på toppen och slå in den i ugnsfolie
3. Ställ in den i 170 graders ugn i ca 2 timmar
4. Blanda ihop senap och äggula efter eget tycke och smak
5. Pensla ut senapsblandningen över rotsellerin och strö lite ströbröd över
6. Ställ in i 200 graders ugn tills den får lite färg
7. Tag ut den och låt den svalna något skär i jämntjocka skivor
På rotselleri skivan kan du placera några skivor majskyckling alt högrevshamburgare. Låt väl smaka

RSS 2.0