Grillad Julskinka




Innan jul prövade jag något nytt att grilla julskinkan på min utomhusgrill med gasol. Som ett spännande alternativ på julbordet ,kan jag rekommendera det om man har ett roterande spett med infraröd värmare som tillbehör till sin grill Jag har en Landmann Avalon


ca 2 kg rimmad pigham Julskinka
Till grilljering
Senap
1 äggula
Ströbröd

1. Skölj skinkan i kallt vatten
2. Trä upp skinkan på spettet
3. Sätt infraröda värmen på full effekt
4. Låt skinkan rotera tills den når en innertemperatur på ca 70 grader
5. Tag loss skinkan och låt den svalna
6. Blanda samman olika sorters senap efter eget tycke och smak
7. Lägg äggulan i blandningen och rör om
8. Skär bort svålen från skinkan
9. Pensla senapsblandningen jämnt över skinkan och strö ströbröd över
10. Ställ in skinkan i 215 graders varm ugn. När ströbrödet mörknar något tag ut skinkan och låt den svalna

Tag fram skinkan till Julbordet och skär den i tunna skivor. Njut av högtiden med släkt, vänner och god mat.

Pilgrimsmussla i skal

En ljuvlig rätt för öga och gom

4 personer

8 färska pilgrimsmusslor
4 skal från pilgrimsmusslorna
2 buntar grön sparris
Creme Fraiche
1 burk röd stenbitsrom
majonnäs
1 knippa dill
1 citron
Salt och peppar

1. Gör romsåsen genom att blanda samman lite creme fraiche och majonnäs och sist rör du i stenbitsrommen. Ställ det kallt
2. Ansa sparrisen
3.Torka pilgrimsmusslorna torra med hushållspapper
4. Skölj ur 4 skal från pilgrimsmusslan. Om inte din fiskhandlare har färska pilgrimsmusslor går det att tillaga med upptinade.
5. Koka sparrisen mjuk, salta
6. Kör sparrisen i matberedare tillsammans med en klick creme fraiche till en jämn smet. Lite salt. Lägg sparrismoussen i botten av skalet från pilgrimsmusslan
7, Stek pilgrimsmusslorna hastigt i het stekpanna. Salta och peppra
Lägg en pilgrimsmussla i varje skal och en klick romsås ovanpå, Garnera med dillvippa och en halv skiva citron. Servera 4 pilgrimsmusslor intill för att fylla på i skalet. För det vill man för det är ljuvligt gott.
Servera ett glas chablis eller champagne till.

Brysselkålsgratäng med salciccia och lammytterfilé

 



4 personer

6hg Lammytterfilé
4 st råa Salciccia
500 g färsk Brysselkål
1 gul lök
1 knippe hackad dill
2 dl vispgrädde
1 stort ägg
1 påse riven Västerbottenost
2 citroner
Persilja för garnering
Senap
Salt och peppar

1. Tag ut Lammytterfiléerna, torka dem torra
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Ansa brysselkålen och halvera dem
4. Strimla löken
5. Med rivjärn riv skal från citronerna
6. Hacka dillen
7. Varva brysselkål, strimlad lök och den hackade dillen i en ugnsfast form
8. Blanda samman grädde och ägg, salta och peppra och häll detta över brysselkåls blandningen.
9. Sprid den rivna osten över
10. Ställ in i ugn
11. När den börjar få lite färg och brysselkålen mjuknat något dra ner ugnen till 170 grader.
12. Stek salciccian i medelvarm panna runt om till den får lite färg. Ställ in den i ugnen
13. Stek lammytterfiléerna hastigt i panna Salta och peppra. Ställ in i ugnen
14. När gratängen har fått fin färg tag ut den och sprid ut det rivna citronskalet och garnera med persilja
15. Tag ut lammytterfiléerna och låt dem vila något
16. Tag ut salciccian
17. Skär lammytterfilé i jämnstora skivor och halvera salciccian

Lägg upp på tallrik lammytterfilé och salciccia med en klick senap servera brysselkålsgratängen till.

Servera ett rött vin till eller en mörk öl


Ljuvlig sallads förrätt

En ljuvlig salllads förrätt

4 personer

1 påse Italiensk sallad
1 burk soltorkade tomater
1 paket Fetaost
1 paket tärnad panchetta
vitt bröd (ej nybakat)
Persilja till garnering
Balsamico vinäger
Flingsalt
Olivolja
Smör

1. Skär brödet till krutong storlek
2. Stek brödet i smör i het panna. Låt smöret sugas upp av brödet.
Klicka på lite olivolja och lite flingsalt på slutet. Låt det svalna
3. Stek den tärnade panchettan. Lägg upp den på fat med hushållspapper och låt det svalna
4. Skär fetaosten i tärningar

Lägg upp på tallrik. Salladsblandningen med soltorkade tomater, fetaost tärningar, panchetta samt brödkrutonger. Klicka lite balsamico vinäger över och lite flingsalt. Garnera med persilja

RSS 2.0