Oxfile på bädd av friterade rotfrukter


En rätt som passar bra att bjuda på efter du serverat vit sparris som förrätt


4 personer


ca 600 g oxfile
6-8 potatisar av fast sort
6-8 morötter
Brocoli
En bit gorgonzola
4 ägg
Vetemjöl
Ströbröd
Salt och peppar
Olja till friterering


1. Skala potatisarn och morötterna
2. Skär dem i jämna stavar
3. Ansa brocolin
4. Sätt ugnen på ca 140 grader
5. Lägg vetemjöl i ett fat, vispa ägg i ett annat fat och ett tredje fat med ströbröd
6. Blanda rotfruktstavarna i mjöl, därefter i ägg och sist i ströbröd. Lägg upp på fat
7. Värm upp olja i en wook panna eller fritös
8. Fritera rotfrukterna till en vacker färg. Lägg upp på fat och varmhåll i ugn
7. Skär 4 skivor av gorgonzolan
8. Stek i oxflen hastigt runt om tills den får en fin stekyta, salta och peppra. Lägg på en bit gorgonzola. Ställ in i ugn tills den når den innertemperatur som du önskar
9. Koka brocolin i microugn ca 5 minuter

Lägg upp på tallrik, de friterade rotfrukterna, placera oxfile ovanpå och garnera med brocolin.

Servera till detta ett mörkt rödvin med mycket smak

Vit sparris



En enkel förrätt att tillaga och mycket smakfullt


4 personer


12 vita sparrisar
1 citron
Lallerstedts Hollandaise sås alt gör en egen hollandaise sås


1. Skala sparrisen och spara skalen
2. Lägg skalen i vatten som du sedan skall koka sparrisen i
3. Koka upp, sila av skalen och häll spadet i en kastrull som täcker den vita sparrisen
4. Koka tills sparrisen är lagom mjuk. Sätt en gaffel mitt på sparrisen och när den börjar krokna är den färdig.
5. Skär 4 citronskivor

Lägg upp på tallrik 3 sparrisar och en klick hollandaise sås samt garnera med en citronskiva

Till detta drack vi ett vitt vin från Rueda i Spanien

Kombination av kalkon-lamm-entrecote



En spännande kombination av  många smaker och festligt att servera


4 personer

2 st bakpotatisar
4 hg kalkonfile
4 hg skivad entrecote alt fläskfile
2 st lammkorvar
4 morötter
Flytande honung
1 paket brocolli
1 burk Lallerstedts Bernaisesås Provencale
Sötstark senap
Creme Fraiche
Salt och peppar


1. Tvätta bakpotatisen och torka dem torra. Picka med gaffel så dem inte spricker
2. Baka potatisen i 200 graders ugn tills de blir mjuka. 
3. Skala morötterna och skiva dem till jämntjocka stavar
4. Skär kalkonfilen i jämnstora bitar
5. Skär entrecote eller fläskfile i jämnstora bitar
6. Skär lammkorven i jämnstora bitar
7. Ansa brocolin och lägg dem i en skål för att senare laga till dem i microugnen
8. Stek morötterna i panna tills de får lite färg. Salta och peppra. Lägg upp i ugnsfast form och häll lite honung över
9. Hacka persiljan
10. Blanda samman senap och creme fraiche och häll upp i en liten skål. Häll upp senap i en liten skål, häll upp bernaisesås provencale i en liten skål
11. Tag ut bakpotatisen. Dra ner ugnstemperaturen till 125 grader
12. Ställ in morötterna i ugnen
13. Halvera bakpotatisen på ländgden och gröp ur innehållet. Blanda potatisinnehåll med hackad persilja, smör och creme fraiche. Salta och peppra. Lägg tillbaks potatisinnehåll i skalet. Ställ in ugn
14. Stek kalkonfile, entrecote alt fläskfile samt lammkorv i panna. Salta och peppra. Ställ in ugn
15. Laga till brocolin i microugnen

Om du vill severa förrätt är det lämpligt att servera den nu medan det andra varmhålls. Passande som förrätt kan vara pilgrimsmussla på bädd av blomkålspure

Lägg upp på tallrik. Brocolin, morotsstavarna, placera en kalkonfilebit ovanpå, en lammkorvsbit, 1 entrecote bit alt. fläskfile bit ovanpå. Klicka senapsröran på kalkonfilen, bernaisesås provencale på entrecote alt fläskfilen, senap på lammkorven. Placera en potatishalva intill. Garnera med något grönt. Servera såserna och kalkonfile, entrecote alt fläskfile, lammkorv som blir över till dem som så önskar.

Vi brukar dricka det spanska vinet Barbazul till. Besök länken till GolfyVinos härintill så kan du läsa mer om det vinet

Smaklig måttid.

 

Pilgrimsmussla på bädd med blomkålspure



En mycket smakfull förrätt som är lätt att laga till


4 personer

1 st Blomkålshuvud
4 st  stora Pilgrimsmusslor
1 paket tärnad bacon
Smör
Creme Fraiche
Salt och peppar

1. Ansa blomkålshuvud och ta loss blomkålsbuketterna
2. Koka blomkålsbuketterna mjuka i lätt saltat vatten
3. Stek bacontärningarna. Lägg upp dem på hushållspapper och drag ut en del av fettet
4. Mixa samman blomkålsbuketterna med smör och creme fraiche, salta och peppra. Varmhåll
5. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i panna

Lägg upp på tallrik blomkålspure, 1 pilgrimsmussla ovanpå och garnera med bacontärningar

Servera ett vitt vin till alt ett rött med pinot noir druvan


Bulliga Biffen



En mycket mättande rätt med smakfullt innehåll i biffen som jag började laga till i slutet av 1970 talet.


4 personer

8 hg Blandfärs
10-12 potatisar mjölig sort
4-6 morötter
Rotselleri
1 burk ansjovis
1 burk kapris
1 gul lök
2 äggulor
Dijon senap
2 ägg
1/2 dl grädde
1 dl creme fraiche
smör
mjölk
Ströbröd
salt och peppar



1. Skala potatisen och koka den mjuk
2. Koka morötterna
3. Skär rotsellerin i bitar och koka den
3. Blanda färsen med 1 äggula, ströbröd, salt och peppar. Gör 8 lika stora bollar. Platta ut dem till lika storlek. Gör en grop i mitten för att lägga fyllningen i
4. Blanda ansjovis, kapris, hackad gul lök, 1 äggula och senap till en smet. Smaka av efter tycke och smak
5. Lägg upp 4 biffar och fyll i smeten i groparna. Lägg den andra biffen ovanpå och arbeta ihop sidorna så att fyllningen stannar kvar
6. Blanda samman rotselleri, 2 ägg, 2 kokta potatisar, grädde till en smet, salta och peppra. Häll upp i 4 formar och ställ dem i ett vattenbad i 200 graders ugn i 25-30 minuter
7. Stek biffarna i medelvarm panna och ställ in dem i ugnen
8. Blanda samman potatis, smör och lite mjölk till ett mos. Salta
9. Mosa morötterna och blanda i cremefraiche och lite smör. Salta och peppra
10. Ta ut rotselleri timbalerna ur ugnen och vänd upp dem på tallrik

Placera intill timbalerna, Bulliga Biffen, potatismos samt morotspure. Garnera med något grönt efter tycke och smak.

Servera en mörk öl till



 

Skaldjursfat



Igår var hummern extra billig och vem kan motstå att sätta samman ett skaldjursfat när svärföräldrarna är på besök

4 personer

2 Svenska humrar
8 mellanstora havskräftor
4 stora krabbklor
Majonäs
Aoili  se recept under flik Fisk & Skaldjur Fredagsmys
Lantbröd alt tångbröd
Smör
Vitlök

1. Koka hummern se recept under flik Fisk & Skaldjur Hummer naturell
2. Mixa ihop aioli se ovan för recept
3. Blanda smör och vitlök och bred på trekantiga brödskivor. Sätt in i 125 graders ugn 5-10 minuter
4. Lägg upp aoili och majonäs i skålar
5. Klyv hummern på mitten

Lägg upp hummer halvorna på fat tillsammans med havskräftor och krabbklor Se bild ovan
Garnera med tång alt citron om du har tillgång till det. Servera bröd till
Jag serverad ett spanskt vitt vin Rigau Ros med chardonnay druvan till. Klart i klass med Chablis viner

Njut av dessa fantastiska skaldjur och spara gärna hummerskalen så kan du göra hummersoppa dagen efter. Under fliken Fisk & Skaldjur finner du recept på Hummersoppa

Piggvarsfile med potatiskroketter


En underbar fisk att överraska sina vänner med


4 personer

6-7 hg Piggvarsfile
1/2 kilo mandelpotatis
1/2 påse Riven Västerbottenost
1 Granny Smith äpple
1 paket tärnad bacon
2 äggulor
2 matskedar vetemjöl
1 burk Lallerstedts hollandaisesås eller gör en egen
1 paket sockerärtor
1 citron
Salt och peppar

Till panering
vispad ägg
vetemjöl
ströbröd


1. Koka mandelpotatisen
2. Kärna ur äpplet och riv det på rivjärn
3. Fräs bacontärningar, torka av på hushållspapper
4. Knäck äggen och spara äggulor
5. Tag ut piggvarsfileerna ur kylskåpet
6. Gör i ordning paneringen på 3 tallrikar, först vetemjöl, vispat ägg, ströbröd
7. Skölj av sockerärtorna, lägg de i skål med lite vatten i botten för microugns tillagning
8. Låt mandelpotatisen ånga av
9. Sätt ugnen på ca 130 grader
10. Pressa mandelpotatisen i en skål
11. Blanda samman mandelpotatis, äggulor, rivet äpple, västerbottenost, vetemjöl och bacontärningar, salta och peppra. Spara en del av bacontärningarna till garnering
12. Rulla ihop blandningen till en liten boll, rulla den i vetemjöl, vispat ägg, ströbröd till en avlång krokett (se bild)
13. Stek dem gyllenbruna i panna och varmhåll dem i ugn
14. Stek piggvarsfileerna, salta och peppra varmhåll dem i ugn
15. Ställ in sockerärtorna i micorugn i ca 4-5 minuter
16. Häll upp hollandaisesåsen i en skål 

Lägg upp på fisktallrik, sockerärtor, piggvarsfile, mandelpotatiskrokett, garnera med citronskiva, bacontärningar och hollandaisesås
Servera till extra mandelpotatiskroketter samt hollandaisesås
Drick gärna ett väl avkylt Chablis vin till
  

Marulksspett


Marulk något av de bästa som havets skafferi kan erbjuda. En uppskattad rätt bland våra vänner


4 personer

6-7 hg Marulksfileer
4 grillpinnar
2 bakpotatisar
1-2 paket Jägarbacon
1 burk Lallerstedts Lime Aoili
2 buntar grön sparris
1 påste riven Västerbottenost
1 burk Creme Fraiche
1 påse Italiensk sallad
12 cocktailtomater
1 citron
1 knippe dill
Smör, salt och peppar


1. Tvätta bakpotatisarna och baka dem i 205 graders ugn i ca 1 timma
2. Lägg grillpinnarna i vatten
3. Skär marulksfileerna i 8-12 bitar
4. Linda en jägarbacon skiva runt varje filebit
5. Trä upp 2-3 bitar per spett
6. Dela bakpotatisen i 2 delar
7. Gröp ur innehållet och spara skalet
8. Blanda potatisinnehåll med creme fraiche, smör, västerbottenost, hackad persilja, salta och peppra
9. Lägg tillbaks innehållet i potatisskalet. Sprid resten av västerbottenosten på toppen
10. Fräs spetten i het panna runt om så de får lite färg. Salta och peppra
11. Ställ in spetten tillsammans med potatisen i 175 graders varm ugn i ca 10-15 minuter
12. Lägg upp lite sallad på tallrik med lite citronsaft över. Garnera med cocktailtomater
13. Stek/grilla sparrisen i het panna

Lägg upp på tallrik bakpotatis, sparris, på sparrisen marulksspetten, en klick Lallerstedts Lime Aoli på sparrisen
Servere att vin med Pinot Noir druvan

 

RSS 2.0