Oxfilé med fylld bakad potatis


En svensk klassiker som alltid uppskattas

4 personer

6-7 hg svensk oxfilé
4 bakpotatisar
2-3 hg kantareller
16 gröna sparrisar
4 stora morötter
1 påse riven Västerbottenost
1 burk creme fraiche
1 burk Bearnaise Provencale eller gör en egen Bearnaise sås
Olivolja
Smör
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta bakpotatisen och pricka den med gaffel
3. Lägg in bakpotatisen i ugn och baka den mjuk
4. Tvätta sparrisen och bryt av den träiga delen
5. Skala morötterna och skär dem lika långa som sparrisen i fyra delar
6. Ställ in morötterna i ugn med lite olivolja på när bakpotatisen börjar mjukna
7. Dra ner ugnen till 165 grader
8. Tag ut bakpotatisen och låt den svalna något
9. Bryn oxfilén runt om. Salta och peppra
10. Sätt i termometer och ställ in i ugn till 60 graders innertemperatur
11. Tag av toppen på bakpotatisen och gröp ur innehållet i potatisen. Lägg potatisinnehåll i en blandskål. Blanda i smör, creme fraiche och västerbottenosten salta. Lägg tillbaks innehållet i potatisskalet lite riven västerbottenost ovanpå. Ställ in i ugn tills oxfilén är klar
12: Stek kantarellerna och håll dem varma
13. Tag ur oxfilén och låt vila en stund på skärbräda. Stäng av ugnen och låt morötter och den fyllda bakpotatisen stå kvar
14. Koka sparrisen i lätt saltat vatten

Lägg upp på tallrik 4 sparrisar och 4 morotsstänger. Varva dem med varandra se bild. Ställ en bakad potatis på varje tallrik, skär en bit oxfilé och lägg ovanpå sparris- och morotsbädden, kantarellerna ovanpå och en klick bearnaise sås intill.
Servera gärna ett Rioja vin till

Farsdags-middag

På fars dag så beslutade sig jag (Linnéa) och mamma för att laga en trerätters middag till morfar och pappa, så att pappa för en gångs skull slapp stå i köket hela dagen. Det tyckte vi verkligen att han var värd eftersom han är världens bästa pappa, som lagar den godaste maten.
Vi beslutade oss dock för att göra ett försök att matcha hans matlagningskunskaper.
 
Middagen resulterade i följande rätter:
 
Förrätt: Ceviche på halstrade pilgrimsmusslor

 6 personer
 
12 pilgrimsmusslor (frysta)
6 tigerräkor
1 avokado
1 liten rödlök
2 salladslökar
1 dl fryst mango i tärning
5 cm gurka
 
Limelag:;
4 lime
1 st vitlöksklyfta
1 st chilifrukt
1 msk hackad koriander
2 msk olivolja
Salt
Peppar
 
1. Torka av och salta de tinade pilgrimsmusslorna. Halstra musslorna samt räkorna snabbt i torr, het panna. Skär i tärningar och låt svalna.
2. Hacka avokado och gurka i bitar. Strimla rödlök och salladslök.
3. Blanda ihop ingredienserna till limelagen och blanda i skaldjur samt grönsaker och låt vila tills servering.
 
Varmrätt: Balsamico- och örtmarinerad kyckling med sparrisrisotto
 
 
 
6 kycklingfiléer
Salt
Peppar
 
Örtmarinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamicovinäger
4 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 kruka färska örter (vi hade timjan och basilika)
Salt
Peppar
 
Risotto:
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl risottoris
ca 2 dl vitt vin
1,5 liter buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
2,5 dl parmesanost (eller annan smakrik ost)
1 knippe sparris
 
 
1. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek snabbt i het panna, ställ sen in i ugnen tills filéerna nått 68-70 grader.
2. Blanda marinaden.
3. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och låt marineras i minst 2 timmar (gärna över natten)
4. Risotton:
Hacka och bryn löken i olivoljan. Vänd ner riset i pannan samt höj värmen något och låt det ta lite färg.
Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Koka i en del av buljongen och fortsätt sedan tillsätta buljongen lite i taget. Avsluta med osten samt sparrisen, som fått koka lätt innan den läggs i.
Servera direkt tillsammans med kycklingen!
 
 
Efterrätt: Granatäppletrifle med vaniljkräm, halloncoulis, biscotti samt saltkaramellsås
 
 

Denna efterrätt är supergod och alla moment går att förbereda i förväg
6 portioner
 
Trifle:
ca 250 gram biscotti
1 Granatäpple
 
Halloncoulis:
225 gram hallon
1 tsk florsocker
 
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk (ca 3%)
1/2 vaniljstång
3/4 dl strösocker
1 msk gram majsstärkelse
2 äggulor
20 gram smör
 
Saltkaramellsås:
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Havssalt (vid servering)
 
1. Saltkaramell: Smält socker på låg värme, rör inte om utan låt sockret stå i fred. När sockrets smält helt och fått en gyllenbrun färg, rör försiktigt om med en träslev..Häll i vispgrädde och sjud tills allt smält samman. Häll upp och låt svalna. 
2. Vaniljkrämen: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp.
3. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar.
4. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar. Rör tills allt blandat sig.Häll över i en annan bunke och ställ ner bunken i kallt vattenbad. Rör tills vaniljkrämen svalnat, förvara vaniljkrämen övertäckt i kylskåp fram till servering. 
5. Halloncoulis: Tina hallonen, mixa sönder med en stavmixer och passera genom en finmaskig sil. Blanda med florsockret till önskad sötma. Låt den gärna vara lite syrlig för att bäst balanseras mot den söta vaniljkrämen och karamellen.
6. Trifle: Krossa biscottin och dela granatäpplena och slå ur kärnorna. Varva krossade biscotti med vaniljskrämen. Fortsätt med karamellsås en stor nypa havssalt och avsluta med halloncoulis och granäpplet. Servera genast, njut!
 
 

Lammytterfilé med potatisgratäng torn


En festlig rätt som dina vänner kommer att uppskatta och med rätt dryck till blir det en kulinarisk upplevelse

4 personer

4 st Lammytterfiléer
Potatisgratäng "Gratin Dauphinoise". Receptet finner du nedan i min matblogg
8-12 st stora morötter
16 st cocktailtomater
1 burk pesto eller gör en egen recept finner du nedan i min matblogg
4st Vitlöksklyftor
Salt och peppar
Olivolja
Grönt blad för garnering

1. Gör en "Gratin Dauphinoise" enligt recept som du finner nedan i min matblogg
2. Skala morötterna och snitta dem i jämnstora stavar. Lägg dem på ett ugnsfast fat, lite olivolja över, salta och peppra in i 175 graders ugn
3. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i en skål med olivolja lite flingsalt och peppar. Låt stå
4. Skölj av lammytterfiléerna och torka dem torra med hushållspapper.
5. Pressa vitlöksklyftorna och gnid in filéerna med det
6. Tag fram pesto från burk eller din egna, recept finner du i min matblogg nedan
7. Stek lammytterfiléerna i panna tills de får fin färg. Salta och peppra
Dra ner ugnen till 125 grader. Ställ in filéerna tills de har en innertemperatur på 62 grader.
8. Tag ut filéerna när de har rätt innertemperatur och lägg dem på en skärbräda med folie över i ca 5 minuter
9. Med hjälp av serveringsringar i den storlek som du önskar tar du fyra runda bitar ur gratängen.
10. Skär jämnstora bitar av lammytterfiléerna

Lägg upp på tallrik, potatisgratäng tornet, 4-6 st morotsstavar, ovanpå dem 3 bitar lammytterfilé, Garnera lammytterfiléerna med pesto. Lägg några cocktailtomater i olja intill och ett grönt blad på toppen av potatisgratäng tornet

Vi drack det röda spanska vinet Barbazul till. Vill du veta mer om vinet Barbazul gå in på Golf y Vinos på länken till vänster

Tunnbrödskorg med skaldjursfyllning

Vackert för såväl öga som gom

4 personer

4 st tunnbröd
4 st avocado
1 burk Lyx Skagenröra eller annan skaldjursröra som du köper hos din fiskhandlare alt. gör en egen
Vitvinsvinäger
Grönt blad för dekorering
Olivolja

1. Pensla tunnbröden med olivolja och forma dem i en form och ställ in dem i 175 graders ugn tills de har stelnat. Du kan också köpa hårda tunnbröd och mjuka upp dem över en kastrull kokande vatten och därefter forma dem efter ett brett vattenglas eller annat lämpligt. Låt dem svalna
2. Tag ur avocadokärnorna och skär avocadoköttet i tärningar. Lägg dem i botten av tunnbröden och en skvätt vitvinsvinäger över
3. Lägg i skaldjursröran. Lyx Skagenröran köpte jag hos Västkustpojkarna i Billdal. Du finner länk till dem till vänster om du är i närheten
4. Garnera med ett grönt blad som du har tillhands. Jag använde ett basilika blad

Servera ett mörkt öl eller ett glas vitt vin med albarino druvan till

RSS 2.0