Tapas a la Hörmander


Små rätter skall avnjutas i goda vänners lag

4 personer

Tapas 1 Grön sparris med smulad varmrökt lax toppad med parmesan
1 bunt grön sparris
Varmrökt lax som smulas försiktigt i mindre bitar
Riven parmesan

Koka den gröna sparrisen i lättsaltat vatten
Lägga upp på portionstallrik 2-3 gröna sparrisar
Strö den smulade varmrökta laxen över och toppa med riven parmesan

Tapas 2 Avocado bakelse
2 st avocado
1 kg färska räkor
Creme fraiche
Majonäs
8 tunna baguette skivor
1 Citron
Pepparmix

Skala räkorna
Gröp ur avocadon
Blanda samman avocado, majonäs och creme fraiche till en smet
Lite peppar i rör om
Lägg upp på baguette skivorna avocadosmeten och räkorna ovanpå
Garnera med citronskiva till och strö de räkor som blir över runt på serveringsfatet för avocado bakelsen

Tapas 3 Pilgrimsmussla på rostad blomkålspuré

1 Blomkålshuvud
8 pilgrimsmusslor
Smör
Creme Fraiche
Salt och peppar

Rosta blomkålsbuketterna i 200 graders ugn till den får färg och mjuknar något
Torka pilgrimsmusslorna på hushållspapper
Blanda samman blomkålen med smör och creme fraiche till en smet. Salta och peppra
Grilla eller stek pilgrimsmusslorna hastigt på het grill eller panna. Salta och peppra lite
Lägg upp i 8 portionsskålar blomkålspurén och placera en pilgrimsmussla ovanpå

Tapas 4 1 påse varmrökt lax i kuber ( kan du även använda till den varmrökta laxen som smulas över den gröna sparrisen )
Lägg upp i serveringsskål

Tapas 5 Grillad Spansk Navarra korv
Grilla den hel och skär den i skivor alt. skär den i skivor och ställ in den i ugnen tillsammans med blomkålen när den rostas tills den får fin färg och släpper lite vätska
Lägg upp i serveringsskål

Till detta serverade vi Karcher Pinot Gris 2014 från Österrike 






Fyllda skogschampinjoner med salsiccia



En trevlig rätt om man vill piffa till vardagen

4 personer

4 stora salsiccia ca 400 gram
250 g skogschampinjoner ca 20-24 st stora
400 g färsk bladspenat
1 gul lök
1 bunt salladslök
2 dl Creme Fraiche
Riven parmesan
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta champinjonerna och bryt loss hatten från foten. Spara hatten och foten
3. Tag ur korvfärsen ur Salsiccian och bryt sönder den i mindre bitar
4. Fyll hattarna med korvfärsen. Ställ hattarna med korvfärsen och champinjonfoten uppåt i en smord ugnsfast form och ställ in i ugnen. Tag ut dem efter ca 20 minuter när de börjar erhålla färg
5. Förväll spenaten hastigt i kokande vatten. Häll av och låt det rinna av ordentligt
6. Lägg tillbaks spenaten i kastrullen och tillsätt creme fraiche Värm försiktigt tills stuvningen är krämig. Smaka av med salt och peppar
7. Skala och skiva den gula löken. Ansa och skär salladslöken i grova bitar
8. Hetta upp olja i en panna och stek löken. Krydda med salt och peppar
Lägg upp på tallrik champinjonhattarna tillsammans med spenat och löken. Riv parmesan över
Till detta passar det bra med en mörk öl


RSS 2.0