Lamminnerfile a la Provence



En rätt som kan passa bra när påsken närmar sig

4 personer

4 st lamminnerfileer
2 st kryddiga korvar typ Chorizo
1 påse potatis smått och gott
1 påse små morötter
Broccoli
1 burk Lallerstedts Bernaisesås Provencale
Vitlök
Svartpeppar
Flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Dela potatisen och lägg dem tillsammans med morötterna i en ugnsfast form. Ringla olivolja över och lite honung på morötterna. Salt och peppar in i ugnen.
3. Efter ca 20 minuter dra ner ugnen till 140 grader
4. Gnid in lamminnerfileerna med vitlök och bryn dem hastigt i panna. Salta och peppra. Ställ in i ugn till ca 57-58 grader i innertemperatur. Tag ut och vila några minuter
5. Ställ in korvarna i ugnen
6  Koka broccoli i microugn ca 5 minuter
7  Lägg upp bernaisesås Provencale i 4 portionsskålar
8. Skär lamminnerfileerna i jämna skivor och korvarna delas mitt av

Lägg upp på tallrik lamminnerfilen, ungsrostade potatisen och morötterna intill, strö över lite flingsalt. garnera med broccoli och den kryddiga korvhalvan. Placera en portionsskål med såsen på resp. tallrik
 
Till detta drack vi det spanska vinet Tabernet
Du kan läsa mer om vinet om du går in på länken till vänster till Golf y Vinos
 

Rökt lax med avocado


En enkel rätt men ack så god

4 personer

2 avocado
8 skivor rökt lax
Kavlis Rostade vitlök och ört majonnäs
grönt blad till garnering
Vitvins vinäger

1. Dela avocadon och skär dem i jämna skivor. En halva per tallrik
2. Lägg upp på tallrik och stänk lite vitvins vinäger över
3. Vik ihop de rökta laxskivorna. 2 per tallrik och placera ovanpå avocado skivorna
4. En klick med rostad vitlök och ört majonnäs vid sidan om
5. Garnera med ett grönt blad ovanpå

Smaklig måltid
 

Löjromsbakelse

 
Detta är ett recept för 4 personer.
 
Botten:
4 skivor kavring

Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl kesella gourmet
1 dl gräddfil
100 g riven Västerbottensost
1/4 hackad röd lök
1 dl hackade äpplen
1/4 dl hackad stjälkselleri
1/2 dl hackad dill och persilja
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft

Topping:
100 g löjrom

Ta med en utstickare ut 4 runda bottnar av kavringen, lägg dem i
varsin rund, plastfodrad form.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, krama ur dem och smält dem på låg värme.
Värm 1 dl av kesellan försiktigt och rör ner det smälta gelatinet.
Blanda ner resterande kesella, gräddfil och övriga ingredienser.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Fördela röran i formarna, stryk slätt och låt stå ca 5 timmar för att
stelna.
Innan servering toppa med löjromen. Garnera gärna med lite dill, citron eller några ruccola blad.

Även om detta är en rätt som behöver ett par timmar för att bli färdig så är den lätt att göra, ser festlig ut och smakar härligt.
 Vill man lyxa till det lite så kan man ta lite mer löjrom än receptet anger ... :-)


 

Torskrygg med seranoskinka



4 personer

6-7 hg Torskrygg
1/4 kilo räkor
8 skivor seranoskinka
Potatis mjölig sort
Creme Fraiche
1 knippe dill
Philiadelphiaost
Smör
1 paket sockerärtor
16 gröna sparrisar
1 burk Lallerstedts Lime aioli
Salt
Peppar

1. Koka potatisen mjuk
2. Skär torskryggen i 4 lika stora delar
3. Bind in torskryggen med 2 skivor seranoskinka
4, Lägg flingsalt i botten på en ugnsfast form och lägg torskryggs knytena ovanpå. Tillaga i ugn på 150 grader till innertemperatur på 57-58 grader. Öka värmen på slutet så att seranoskinkan blir lite krispig
5. Skala räkorna
6.. Koka sparrisen
7. Koka sockerärtorna
8. Hacka dillen
9. Blanda samman smör, en klick cremefraiche och en klick philadelphiaost med potatisen till ett mos. Blanda i hackad dill på slutet. Salta och peppra

Lägg upp på tallrik en klick med moset använd gärna serveringsring så blir det festligare. Lägg upp 4 sparrisar och ovanpå torskryggsknytet. Lägg upp sockerärtorna intill och en klick Limeaioli. Garnera potatistornet med något grönt som du har tillhands samt garnera med räkorna runt om

Vi serverad det vita vinet Alvarinho Contacto från Portugal till
 

Pilgrimsmusslor med blomkålsvariation

 
 
En rätt med variation på blomkål och tillsammans med pilgrimsmusslor blir det en fantastiskt smakrik rätt.
Pilgrimsmusslorna köper jag alltid hos Västkustpojkarna i Billdal som har den bästa kvaliten på såväl fisk som skaldjur och levererar alltid en fantastisk kvalite som det är inspirerande att skapa kulinariska rätter med.
I kolumnen till vänster finner du en länk till Västkustpojkarna
 
4 personer
 
20 pilgrimsmusslor
2 små blomkålshuvud
Mjölk
Creme Fraiche
2 citroner
Ruccola
Olivolja
Soja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar



1. Blomkålscreme
Dela ett blomkålshuvud i mindre bitar
Lägg ner i en kastrull tillsätt mjölk så det täcker
Koka blomkålen mjuk
Mixa samman tillsammans med några matskedar av kokspadet från mjölken och 2 msk creme fraiche till en slät smet.
Smaksätt med salt och peppar. Varmhåll

2. Blanda ihop en citronvinigrett
Riv det yttersta skalet på en citron, lägg ned det i en skål och tillsätt pressad citronsaft.
Blanda i en matsked soja och 2 matskedar olivolja och smaka av med nymald svartpeppar

3. Blomkålscouscous
Skär loss topparna längst ut på hälften det andra blomkålshuvudet. Kör dessa i en matmixer till en finfördelad konsistens. Strax innan servering blanda i en matsked olivolja, en matsked citronsaft. Smaksätt med salt och peppar

4. Blomkålscrudite
Dela resten av blomkålen i buketter och skiva dem tunt med kniv eller en mandolin. Innan servering blanda samman med en matsked olivolja och en matsked olivolja. Smaksätt med salt och svartpeppar

5. Om du inte redan gjort det torka pilgrimsmusslorna torra med hushållspapper
Halstra dem hastigt i panna, Salt och lite vitpeppar

Lägg upp på tallrik Blomkålscremen i botten, placera pilgrimsmusslorna ovanpå. Toppa med blomkålscouscousen och blomkålscruditeen. Ringla över med citronvinigretten och garnera med några ruccolablad.
 


Servera ett välkylt Chablis vin till

 

RSS 2.0