Surf and Turf

 

En njutbar klassiker tillsammans med din käraste
 
 
2 personer

1 Hummer
3-4 hg oxfilé
1 påse med persiljerot
Broccoli
1 burk Tryffelbernaise alt gör en egen
Salt och peppar

1. Skala hummern och ställ hummerköttet kallt
2. Skala persiljeroten och skär dem i tunna stavar. Ställ in i 200 graders ugn till de fått färg och är knapriga.
3. Skär oxfilén i 2 jämna skivor alt köp färdig skurna. Stek dem hastigt i het panna. Salta och peppra. Dra ner ugnen till 150 grader och ställ in dem till den innertemperatur som önskas. Persiljeroten kan stå kvar i ugnen och hållas varm
4. Koka broccolin mjuk. Salta
5. Lägg upp tryffelbernaise i små skålar att servera till
6. Tag ut ur ugnen oxfilén och låt den vila något. Salta persiljerotsstavarna.
7. Skär hummerstjärten i jämna skivor
Lägg upp på tallrik. Oxfilé med en klick tryffelbernaise och placera köttet från en hummerklo på toppen. Placera övrigt hummerkött runt oxfilén. En hög med persiljerotsstavar och broccoli därtill. En liten skål med tryffelbernaise vid sidan om.

Till detta serverade vi Rust en Vrede 2011 från Stellenbosch

Hälleflundra med räksmör och rucolapuré

 
Det bästa från havets skafferi
 
 
4 personer
6-7 hg Hälleflundra
1 kg Mjölig potatis
Mjölk
Smör
1 påse rucolasallad
3 hg rökta räkor
1 klyfta vitlök
1 knippe dill
1 lime
Smör
Salt och peppar
 
1. Skala de rökta räkorna. Spara 4 till att garnera med
2. Grovhacka de rökta räkorna och mixa dem tillsammans med ca 1 dl grovhackad dill, 1 pressad vitlöksklyfta ca 2 tsk pressad lime samt ca 100 gram smör.
3. Forma blandningen med 2 blöta matskedar till en äggform och ställ kallt till det är dags för servering
4. Skala potatisen och koka den mjuk
5. Stek hastigt rucolasalladen i smör i stekpanna
6. Blanda samman potatis med smör, mjölk och rucolasalladen till en jämn puré. Salta efter tycke och smak.
7. Stek hälleflundran i het panna gärna med skinnet kvar. Salta och peppra. Stek den färdig i panna alt halstra den och ställ in den i 145 graders ugn medan du gör rucolapuré
 
Lägg upp på tallrik. Hälleflundra, lägg räksmöret ovanpå samt en skalad rökt räka. Rucolapuré vid sidan om. Garnera med dill
Till detta serverade vi Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir 2013

Skaldjursstubbe



Västkust och Norrland i en blandning

4 personer

1 tunnbröd (Polar)
3 hg skaldjursröra kräftstjärtar och vitlök
2 avocado
1 Citron
1 knippe dill
Majonnäs alt Creme fraiche
4 blad av romansallad

1. Gröp ur avocadon. Mosa den med en gaffel tillsammans med majonnäs alt creme fraiche och citron till en grov smet
2. Lägg ut ett tunnbröd. Lägg på avocadoröran och ovanpå skaldjursröran. Rulla ihop och skär ut 4 stubbar.
3. Lägg ett romansalladsblad i botten på en tallrik och ställ skaldjursstubben ovanpå. Garnera med dill

Till detta serverade vi en mörk julöl

RSS 2.0