Friterad Camembert med hjortronsylt

En av mina favorit desserter
 
4 personer
 
1 paket fransk camembert
1 knippa persilja
Hjortronsylt
Frityrolja
1-2 ägg
Ströbröd
 
1. Skär Camembert i jämnstora tårtbitar
2. Rör ihop äggen i en skål
3. Lägg ströbröd i en skål
4. Panera Camembert bitarna först i ägg och därefter i ströbröd. Lägg dem åt sidan
5. Grovhacka persiljan
6. Hetta upp Frityroljan i en kastrull ( ha locket tillhands om olyckan skulle vara framme) 
7. Fritera persiljan först så är risken mindre att den blir för bränd ( för att kontrollera oljans temperatur lägg i en ljus brödbit när det börjar bubbla runt den börja fritera)
8 Ta upp persiljan med en hålslev och varmhåll det på hushållspapper.
9. Fritera Camembert bitarna när paneringen mörknar ta upp dem med hålslev och lägg på hushållspapper. ( Om du vill testa en bit gör ett snitt i den så skall osten rinna ut) ( Lägg locket på kastrullen så får oljan svalna före du kasserar den)
Lägg upp i skål alt. tallrik en Camembert bit och en stor klick hjortronsylt intill. Garnera Camembert biten med rikligt av den friterade persiljan. Njut av en klassisk dessert
 

Torskbullar med kaviarsås

En Västkust klassiker
 
 
4 personer
 
5 hg Torskfärs
1 äggula
Ströbröd
1 knippa dill
1 påse gröna ärtor
Ejderns kaviar
3-4 msk majonnäs
1 msk creme fraiche
Socker
Curry
Smör 
Salt och peppar
1 citron
 
1 Börja med kaviarsåsen
Blanda samman en kaviartub med majonnäs, creme fraiche och lite socker. Tillsätt lite curry. Smaka av. Tillsätt ev lite mer curry och socker. Ställ in i kylskåp. När den har satt sig och om det smakar för mycket curry tillsätt lite mer kaviar.
2. Blanda färsen med en äggula, ströbröd, finhackad dill. Smaka av med salt och lite peppar
3. Rulla samman små bullar. Blötlägg gärna händerna
4. Värm de gröna ärtorna i micron.
 
5. Stek torskbullarna i vam panna så de får lite färg. Varmhåll i ugn
6. Mixa samman gröna ärtor med lite smör Smaka av med salt och lite peppar
Lägg upp på tallrik med hjälp av serveringsring ärtblandningen, placera torskbullarna intill samt en stor klick kaviarsås. Garnera med citron
Till dettta serverade vi Eriksbergs Karaktär
 
 
 

Ugnsbakad Falukorv på Linderödsgris

 
Var i augusti och besökte min favoritbutik i Bohuslän Bergs Gårdsbutik & Rökeri. De föder upp Linderödsgrisar mm. I deras lilla butik utanför rökeriet säljer de egen producerade matvaror bl.a. Isterband i världsklass. Vid detta besök fick jag även med Falukorv på Linderödsgris som även denna husmanskost råvara håller hög klass..
Tillagade den men utan att ta bild. Ni får nöja er med en bild från Bergs Gårdsbutik & Rökeri. Receptet finner ni nedan på denna klassiska maträtt
 
1 Falukorv från Bergs Gårdsbutik & Rökeri
2-3 stora äpplen
2-3 stora gula lökar
Senap 
1 ägg
1 påse Mandelpotatis
Smör
Mjölk
1 knippe persilja
salt och peppar
 
1. Skala äpplen (tag ur kärnhuset) och löken Skär i skivor som passar in i snitten på Falukorven
2. Tag bort skinnet från Falukorven och snitta den i portionsbitar
3. Varva äpplen och lökskivor i vaje snitt.
4. Smöra en ugnsfast form. Placera falukorven i formen
5. Skär de äpplen och lökskivor som blir över i mindre bitar och lägg i dem i den ugnsfasta formen.
6. Blanda ut senapen med en äggula. Jag blandade samman Dijonsenap och Johnnys sötstarka med en äggula. Pensla falukorven rikligt
7. Sätt ugnen på 180 grader. När den är uppe i rätt temperatur ställ in Falukorven i ugnen i ca 40 minuter
8. Lägg mandelpotatisen med skal på i lättsaltat vatten  Koka upp och småkoka tills dem har mjuknat.
9. Hacka persiljan
10. Häll av vattnet från potatisen. Lägg i en klick smör  och mosa lätt med en gaffel
häll i lite mjölk och ev. en liten klick smör till. Kör med elvispen till ett luftigt mos. Lägg i persiljan lite salt och peppar. Rör runt eller kör vispen några varv till.
 
Till detta serverade vi Rosso Veneto Amicale 2019. En mörkare öl passar också bra till
 

Hel Rödspätta i ugn

Njut av det som havet kan erbjuda
 
2 personer
 
2 hela rödspättor
2 st gul-, polka- och rödbetor
Kapris
1 knippa dill
4-6 delikatess potatisar
1 citron
smör
salt och peppar
 
1.Sätt ugnen på 180 grader
2. Skär betorna i tärningar
3. Koka potatisen i lättsaltat vatten
4. Hacka dillen
5. Dela citronen i 2 halvor
6. Lägg rödspättorna på en ugnfast form med bakplåtspapper. Hyvla skivor med smör och placera ovanpå fisken, salta och peppra
7. Lägg de tärnade betorna på ett ugnfast form ringla lite olja över och ställ in i ugnen
8. Baka fisken i ugnen i ca 20 minuter till en innertemperatur på ca 45 grader tjockaste delen Har du ingen termometer ta en potatissticka och stick in i den tjockaste delen är det inget segt motstånd är den klar
9. Efter 10 minuter lägg in citronhalvorna på samma form/plåt som fisken
10. Smält smör i en kastrull
11. Häll av vattnet från potatisen
12 Tag ut fisken , citronhalvorna och betorna ur ugnen Salta betorna
Lägg upp på tallrik fisken, strö betorna, kapris och dill över fisken strö lite flingsalt över
placera citonhalvorna och potatisen intill . Sprid lite smält smör över.
Till detta serverade vi ett vin med pinot noir druvan 
 

Krabbkroketter med morotspuré

En smakfull rätt men avsätt tid för att göra den Ett recept tips av Håkan Thörnström
 
4 personer
ca 200 g krabbkött av svensk krabba Om din fiskhandlare har stora krabbklor köp det Innehåller mest krabbkött
300 g potatis kokt och riven
1 knippa gräslök
100 g prästost lagrad
1 msk olivolja
salt 
Panering
vetemjöl
ägg
pankosströbröd
frityrolja
Puré
250 g morötter
25 g färsk ingefära
1 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 bit röd chilifrukt
40 g osaltat smör
Servering
2 äpplen
1 knippa färsk koriander
olivolja
 
1. Rensa ur krabbköttet ur klorna
2. Koka potatisen och låt den svalna
3. Blanda krabbkött med riven kokt potatis, finskuren gräslök, riven ost, olivolja och salt
4. Blöt händerna och forma smeten till bollar i lagom storlek
5. Dubbelpanera bollarna i mjöl, ägg och pankosströbröd
6. Skala och skiva morötter och ingefära 
7. Koka bitarna mjuka i buljong och vin 
8. Mixa till en slät puré Smaksätt med finhackad chilifrukt och salt. Rör ner smöret i purén och varmhåll till servering
9. Värm upp frityroljan till ca 170 grader ( ha ett lock tillhands om olyckan skulle vara framme)
10. Fritera krabbkroketter tills de får en gyllenbrun färg Låt dem rinna av på hushållspapper
11, Skär äpplena i stavar och grovhacka koriandern till serveringen
Lägg upp på tallrik en klick morotspuré, placera en krabbkrokett ovanpå garnera med äpplestavar och hackad koriander
Till detta serverade vi ett vin med Grüner Veltliner druvan
Blir det krabbkroketter över spara dem till nästa dag och värm upp dem i ugnen på låg temperatur 
 
 

Isterband med stuvad vitkål

Nyrökta Isterband från Bergs Gårdsbutik i Tossene mellan Bovallstrand och Hunnebostrand i Bohuslän  Väl värt ett besök! 
 
2 personer
 
2 Isterband gärna från Bergs Gårdsbutik 
1 vitkåls- eller spetskålshuvud
Mjölk
Mjöl
Smör
Senap gärna från Bergs Gårdsbutik
Inlagda rödbetor
 
1. Ställ in Isterbanden i en ugnsfast form eller plåt på 175 grader i ca 40 minuter
2 Skölj och ansa vitkålen. Tag bort den grova stammen och skär vitkålen i lagom bitar
3. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Lägg i vitkålen och låt den koka under lock i ca 5 minuter
4. Gör en stuvning på smör, mjöl och mjölk ev lite grädde Salta och peppra. Smaka av.
5. Tillför vitkålen till stuvningen och blanda runt. Smaka av och varmhåll stuvningen
Lägg upp på tallrik vitkålsstuvningen placera ett Isterband ovanpå. Lägg upp rödbetor och senap på tallriken
Till detta serverade vi Erksbergs Karaktär 
 

Hemmagjord Limoncello

 
Efter besök på Amalfi för några år sedan har jag alltid längtat efter att göra min egen Limoncello.På Amalfi kusten växer citroner som är som stora apelsiner. I februari hade vår grönsakshandlare köpt hem citroner från Amalfi och jag kunde börja tillagning av min egna LImoncello se nedan recept
 
 
6-8 Amalfi citroner
4-5 dl sockerlag
1 flaska Vodka ( 700ml)
 
1. Skölj citronerna noga. Skala försiktigt med en potatisskalare OBS inget av det vita får följa med skapar bitterhet. Med Amalfi citroner är det lättare eftersom det 'är tjockare skal
 
2. Lägg citronskalen i en stor glasburk, fyll på med vodkan och sätt på ett tätslutande lock.
 
3. Placera burken på en sval plats. Låt den vila i minst 4 veckor. OBS skaka burken några gånger i veckan
 
4. När blandningen fått vila är det dags att sila bort skalen. Använd en kökssil och därefter genom ett kaffefilter eller liknande
 
5. Blanda sockerlag ( som fått svalna) med citronblandningen i en glasburk Smaka dig fram hur mycket sockerlag som du skall blanda med
 
6. Sätt på locket låt stå på sval plats i minst 2 veckor gärna 4 veckor om du orkar att vänta.
 
Klar att hälla upp på flaskan Serveras iskall
 

Hälleflundra med vit sparris

En av de bästa fiskarna ihop med en kulinarisk grönsak
 
4 personer
 
4 bitar Hälleflundrafilé a 175 g/st
1 bunt vit sparris
250 g skalade färska svenska räkor
8-12 små potatisar ( Jag väljer delikatesspotatis i påse från Hemköp)
1 burk hollandaisesås alt gör en en egen ( Eriks eller Mannerströms väljer jag när jag köper färdig)
1 citron
salt och peppar
 
1. Börja med att skala räkorna och ställ dem i kylen tils servering
2. Skala sparrrisarna försiktigt ej knopparna ( spara skalet)
3. Lägg skalet från den vita sparrisen i en bred kastrull med vatten och salt. Koka upp och lägg i sparrisen och låt den sjuda försiktigt. När du tar upp den med en gaffel eller matpincett, är den klar när den börjar böja sig. Tag upp dem och lite smör och salt på dem
4. Koka samtidigt potatisen med skal på
5. Stek hälleflundra bitarna i varm panna, salta och peppra. Om du vill kan du efter en stund ställa in dem i 150 graders ugn och när dem börjat släppa lite vätska är dem klara alt. använd en ugnstermometer till önskad innertemperatur
6. Lägg upp hollandaisesåsen i en skål, ta fram räkorna
7. Skär 4 citronskivor
Lägg upp på tallrik den vita sparrisen, placera hälleflundran ovanpå, strö räkor över fisken och placera 2-3 potatisar intill samt en klick hollandaisesås, garnera med citronskivor
Till detta serverade vi Black Stallion Pinot Noir

Gösfilé på morots-och sparrisbädd

 
4 personer
 
7-8 hg gösfile
1 påse delikatess potatis
1 bunt grön sparris
4 morötter
Salt och peppar
 
1. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Jag brukar använda baksidan på osthyveln 
2. Spara morötterna, häll över lite olja, salt och peppar
3. Sätt ugnen på 200 grader
4. Lägg på potatisen i en ungsfast form och ringla lite rapsolja på dem. Salta. Ställ in i ugn tills dem får färg och har mjuknat
5. Efter ca 10 minuter ställ in morötterna i en ugnsfast form alt. lägg dem i samma ugnsfasta form som potatisen
6. Skär i gösfilen i 4 jämna bitar alt. be din fiskhandlare göra det
7. Salta och peppra gösfilén. Tryck lite med handflatan så att kryddningen fastnar
8. Ansa sparrisen, ringla lite olivolja samt lite flingsalt. Lägg in dem i ugnen i egen form alt lägg dem ovanpå potatisen och morötterna.När dem får lite färg är dem klara 
9. Stek gösfileerna i medelvarm panna. Salta och peppra efter tycke och smak
Lägg upp på tallrik morötterna som en spegel i botten på tallriken, Sparrisen ovanpå, Placera gösfilén ovanpå, Lägg några potatisar runt om på tallriken. Om du önskar kan du smälta lite smör och ringla över fisken.
 
Till detta serverade vi Eriksbergs Karaktär
 

Piggvarsfilé med vitvinssås på kaviar och stenbitsrom

Med inspiration från Myllymäki
 
4 personer
 
4 piggvarsfiléer ca 175 gr/filé
1 bananschalottenlök finhackad
2 dl vitt vin
2 msk smör
Salt
Små potatisar ( delikatess eller likn. med skal)
1 bunt grön sparris
 
Vitvinssås
1 dl skivad schalottenlök
1 timjankvist
3 msk smör
3 dl vitt vin
4 dl Fiskbuljong
5 dl vispgrädde
2 tsk maizena + 2 tsk vatten
Salt
 
Tillbehör till vitvinssåsen
2 msk creme fraiche
25  g stenbitsrom eller laxrom
25 g kaviar alt 10 g löjrom och 15 g kaviar
2 msk finskuren gräslök
 
1.Sätt ugnen på 150 grader
2. Börja med vitvinssåsen
Fräs lök och timjan i en kastrull med 2msk smör utan att det tar färg
Tillsätt vinet och koka till ca 1,5 dl vätska är kvar
Tillsätt fiskbuljong och koka tlls ca 2 dl vätska är kvar
 
Koka 4 dl grädde i en separat kastrull på medelvärme tills ca 2 dl är kvar (rör om då och då)
Vispa ner den reducerade grädden i vitvinskoket. Red av med maizena och vatten ( till önskad tjocklek) Tillsätt 2 msk smör. Mixa och smaka av med salt. Vispa resterande grädden(1dl) och spara den tills det skall serveras
4. Koka potatisen och lägg i sparrisarna på i slutet alt. koka dem i egen kastrull, Salta
5. Tag fram piggvarsfiléerna ( som din fiskhandlare har skurit till)
6. Lägg dem i en ugnsfast form. Strö över den skivade schalottenlöken och häll över vinet.Salta
7. Täck formen med smörpapper och pochera mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den är genombakad
 
8. Koka upp vitvinssåsen ca 3dl och rör ner creme fraiche, rom, kaviar och gräslök. Vänd ner den vispade grädden. Smaka av ( om det blir vitvinssås över spara den till annat tillfälle)
 
Lägg upp på tallrik 1 piggvarsfilé och häll önskad mängd sås över. Garnera med potatis och sparris
Servera såsen, potatisen och sparrisen som blir över till ( såsen kommer garanterat ta slut)
Servera ett passande vitt vin till 
Njut av en smakfull och vacker rätt.
 

Örtmarinerad Marulksfilé

 Viktor på Västkustpojkarna gav mig ett tips gällande Örtmarinad till grillad hel Marulksfilé
 
4 personer
 
6-8 hg hel Marulksfile ( Be din fiskhandlare att skära en tjock/jämn marulksfilé)
1 påse deikatess potatisar
4-5 morötter
1 bunt grön sparris
1 citron
smör
salt och peppar
Örtmarinad
6 vitlöksklyftor
1 kruka Krus persilja
1 kruka basilika
1 kruka gräslök
2 msk tomatpuré
2 st chilipeppar
4 dl Rapsolja
2 st lime (pressad)
Rejält med salt och peppar
 
1. Börja med marinaden. Blanda ovan ingredienser till Örtmarinaden i en mixer. Smaka av med salt och peppar och ev lite mer pressad lime.
2. Lägg den utskurna marulksfilén i en platspåse. Häll i marinaden och blanda runt. Låt stå i kylskåp minst 10 timmar alt i kylskåp över natten
3. Skala morötterna och ansa sparrisen
4. Skär morötterna längs med och därefter i jämna stavar
5. Olja en ugnfast form. Lägg på potatis och morötter, ringla över lite olja och blanda runt. Salta och peppra
6. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in rotfrukterna
6. Tag ur marulksfilén ur påsen och lägg den på ett fat. Lägg den på grillen på låg temperatur alt stek den hastigt runt om i en varm panna och ställ in den i ugnen på ca 140 grader till en innertemperatur på 48-50 grader. Om du använder samma ugn som du har rotfrukterna i dra ner värmen på den efter en stund innan du ställer in marulksfilén
7. När rotfrukterna fått lite färg lägg in sparrisen med lite olja och salt på
8. Skär citronen i 4 klyftor
9. Smält smör på låg värme
10. Låt den Örtmarinerad marulksfilén vila något innan du skär den i jämna skivor ( se bilden ovan)
11. Lägg upp på tallrik potatis, morötter och sparris. Placera 2 skivor av marulksfién bredvid samt en citronklyfta. Ringla över det smälta smöret och garnera med ett grönt örtblad
Till detta serverade vi ett vitt vin från Sicilien Angimbe 2018
 

Torskbullar med kaviarsås

En rätt som väcker gamla minnen
 
2 personer
 
3-4 hg torskfärs alt. skär du ner torskfileer i små bitar 
1 äggula
1 stor gul lök
pankos
4-6 Amandine potatisar
Smör
Mjölk
1 knippa dill
Kaviar ( hos min fiskhandlare Västkustpojkarna i Billdal kan jag numera köpa deras egna kaviar men det funkar också med annan kaviar Klädesholmen alt Ejderns orökta)
Creme Fraiche
1 knippa gräslök
Gröna ärtor
Salt och peppar
 
1. Hacka löken och stek hälften i stekpanna
2. Blanda i äggulan, löken, pankos i torskfärsen. Salt och peppar Låt stå
3. Grovhacka dillen och finhacka gräslöken
4. Blanda samman kaviar. cremefraiche och gräslöken till lämplig smak. Ställ kallt
5. Koka potatisen gärna med skalet på
6. Rulla färsen till små torskbullar
7. Lägg de djuprysta ärtorna i en skål
8. Stek torskbullarna i smör tills de får en fin färg( du kan varmhålla dem i ugnen på låg temperatur)
9. Gör mos av potatisen med smör och mjölk. Salt och lite peppar
7. Tillaga de frysta ärtorna i micron
8. Lägg upp på tallrik ett torn med potatismos, torskbullar och ärtor. Kaviarsåsen serverar du intill eller i en liten skål på tallriken. Sprid den hackade dillen över mostornet samt över torskbullarna
Till detta drack vi ett glas öl ( Eriksberigs karaktär och Melleruds pilsner)
 
 

Gratinerad "djävulvs" krabba

På 80-90 talet kallades den här rätten för Djävulvskrabba beroende av dess kryddning. I dag har vi vant oss med mer kryddstark mat så nu blir Gratinerad krabba 
 
2 personer
 
2 små kokta fullmatade krabbor
1-2 stora kokta fullmatade krabbor
Stuvning ( smör, vetemjöl, grädde/mjölk)
1 knippa dill
riven västerbottenost
cayennepeppar
 
1. Börja att ta ut krabbköttet ur de små krabborna
2. Rensa ur skalet och spara det
3. Ta ut krabbköttet ur de stora krabborna
4. Spara köttet
5. Hacka dillen
. Gör en stuvning ( 2 msk smör, 3-4 msk vetemjöl, 3-4 dl vätska (grädde späd med lite mjölk))
6. Smaksätt stuvningen med dill och cayennepeppar, smaka av efter tycke och smak.
7. Innan du blandar i krabbkötet spara lite stuvning vid sidan så kan du fylla på efter behov för att få den konsistens som du vill ha på krabbstuvningen och som räcker för att fylla skalen med,
8. Blanda i krabbköttet
9. Fyll dem 2 små krabbskalen med stuvningen.
10. Strö över riven västerbottenost
11. Ställ in i 225 graders ugn tills stuvningen får lite färg
12. Servera med sked och passande dryck därtill ( öl alt vitt vin sauvignon blanc alt Grüner veltliner

Grillad hel marulksfilé med rotfrukter

Sommarens favorit
 
4 personer
 
5-8 hg hel marulksfilé ( tjock bit)
1 påse Delikatesspotatis
1 bunt sommar morötter
1-2 paket grön sparris
1 knippa dill
Eriks Lime Aioli alt gör en egen
1 citron
salt och peppar
 
1. Lägg potatsen i en skål
2. Putsa motötterna och skär dem i jämnstora bitar och lägg dem i skålen med potatis
3. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om så att allt blandas
4. Alt 1 gör 4 folie paket och fördela blandningen. Vik ihop till ett paket
   Alt 2 Lägg blandningen på en ugnsfast form och ställ in  i 200 graders ugn tills de känns  färdiga
5. Alt 1. Fördela sparrisen i 4 folie paket, ringla över lite olivolja och salta Vik ihop paketen
    Alt 2. När det är 5-10 minuter kvar på det i ugnen lägga in sparrisen, ringla lita olivolja och salt
6. Alt 1 Tänd grillen och lägg på foliepaketen med potatis och morötter. När det är 5-10 minuter kvar lägg på foleipaketen med sparris
7. Marinera marulksfilén med citronsaften, salta och peppra runt om
8. Efter att du lagt på foliepaketen på grillen alt ställt in i ugnen. Grilla marulksfilén runt om. Känn med en sticka på sidan av marulksfilén när det inte känns något motstånd när du sticker in den är den klar alt. grilla till önskad innertemperatur. Låt den vila lite före du skär den i jämna bitar.
9. Grovhacka dillen och ta fram Lime aiolin
10. Lägga upp potatis, morötter och sparris på ett stor fat. Strö lite flingsalt över. Placera den jämnt skurna marulksfilén ovanpå. Strö över dillen. Servera Lime aioli till
Till detta passar det att servera en fransk pinot noir
 
 
 
 
 
 

Grillad Baby Squid

 
Min favoriträtt när vi besöker Sydeuropa. En av mina överraskande matupplevelser på ön Brace i Kroatien som serverade grillade baby squid på en liten krog uppe i bergen.
Min fiiskhandlare Västkustpojkarna i Billdal har numera baby squid i deras utbud
 
4 personer
 
400 g baby squid ( 8 st)
2 citroner + 1 citron till marinad
Marinad
1 dl olivolja
1-2 vitlökskyftor
1/2-1 st Citron pressad citronsaft
Salt och Peppar
 
Aioli gör en egen alt köp färdig ( både Eriks och Mannerströms är bra)
 
1. Om bläckfisken är fryst. Tina den i kylskåp alt i kallt vatten. Torka av den på hushållspapper
2. Blanda samman marinaden och lägg i bläckfisken. Förvara den i kylskåp i minst 4 timmar
3. Gör en egen aioli eller ta fram den du köpt
4. Tänd grillen
5. Dela 2 citroner i halvor
6. Tag upp bläckfisken ur marinaden och låt den rinna av.
7. Lägg citronerna med fruktsidan neråt på griillen ( låt dem få en fin färg)
8. Grilla bläckfisken tills den får en grillfärg ( tar inte många minuter)
9. Lägg upp på tallrik 2 baby squid, 1 halv citron och en klick aioli
Till detta passar det att servera öl alt ett passande vitt vin ( Chardonnay)
 

Marinerad skreitorsk

Med inspiration från Håkan Thörnström. En smakupplvelse
 
2 personer
 
4 hg skrei alt torskrygg
2 dl olivolja
2 äpplen ( vinteräpplen)
1 cm rättika
50 g oliver svarta urkärnade
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 citron
1 lagerblad
1 knippe dill
salt
 
1. Skär torsken i jämna bitar, lägg dem i en form så att bitarna nästa täcker botten och salta
2. Skala äpplena och skär dem och rättika, lök och vitlök i bitar. Häll av oliverna
3, Pressa citronsaft samt riv skal av citronen. Hacka dillen
4. Värm olivoljan tillsammans med ovan skurna bitar och oliverna
5. Tillsätt äppelcidervinäger, honung, citronsaft ,det rivna citronskalet, lagerblad och hackad dill
6. Häll lagen över torskbitarna och låt det svalna till rumstemperatur
Servera i mindre portionsskålar tillsammans med Briochebröd alt baguette
Njut av denna underbara rätt tillsammans med ett passande vin
 

Havskräfta på pinne

Med inspiration från Håkan Thörnström en smakupplevelse som förrätt 
 
2 personer
 
6 havskräftor
6 träpinnar
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
0,5 röd chilifrukt
1 vaniljstång
50-75 g smör
4cl Whiskey (blended) eller Bourbon
Salt
 
1. Riv av kräfstjärtarna och skala dem. Spara det kvarvarande för att koka fond på eller som tiltugg när du lagar maten
2. Stick träspettet genom kräftstjärten
3. Hacka vitlök, schalottenlök och chili. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången
4. Fräs (inte i altt för het panna) vanilj, vitlök,schalottenlök och chili i rikligt med smör ( använd gärna en wokpanna). Lägg i kräftstärtarna på pinnen, tillsätt whiskeyn och salta. Ta en sked och ös det smälta smöret över kräftstjärtarna
5. Lägg upp 3 kräftsjärtspinnar på resp tallrik och häll över det smälta smöret. Servera omgående med briochebröd alt baguette
Till detta serverade vi ett vin med Sauvignon Blanc druvan
 
 
 
 

Panerad marulksfile med remouladsås

 
2 personer
 
4 hg Marulksfilé
Pankos
Ägg
Mjöl
Frityrolja
Små delikatess potatisar
Små morötter
Salladslök
Hemmagjord remouladsås ( majonäs, creme fraiche, skivad  smörgåsgurka) eller köp färdig
 
1. Skär marulken i jämnstora skivor
2. Lägg mjöl, vispade ägg och pankos i varsin skål för panering. Salta och peppra mjölet samt  vispade äggen
3. Sätt ugnen på 200 grader
4. Smörj en ugnsfast form och lägg i potatis, morötter och skuren salladslök
5. Blanda samman majonäs och Creme fraiche. Skär smörgåsgurkan i små skivor och lägg i blandningen och rör runt. Ställ in i kylskåp tills det är dags att servera
6. Doppa marulksfilébitarna i mjöl, därefter ägg och till sist pankos
7. Värm upp en wokpanna med frityrolja i alt en fritös. Släng i en brödbit för att se att oljan är uppvärmd. Lägg i den panerade maruiken och fritera till gyllenbrun färg. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av. Dra ner ugnen till 150 grader och ställ in de friterade bitarna. 
8. Salta potatis och morötter och ta fram remouladsåsen
Lägg upp på tallrik potatis och morötter och sprid salladslöken över. Placera den panerade marulksfilébiten på tallriken och en klick remouladsås till
Till detta serverade vi en Ripasso från Italien
Smaklig måltid 

Friterad Camembert med hjortronsylt

En av mina favoriter
 
2 personer
 
1 paket President Camembert 250g
1 stor knippa persilja
Hjortronsylt
Vatten
Mjöl
Ströbröd
2 ägg
Olja
 
1. Lägg vatten, mjöl, 2 vispade ägg och ströbröd i varsin skål för att doppa Camembert bitarna i
2. Skär Camembert i 4 trekanter i den storlek som ni önskar
3. Doppa Camembert biten i följande ordning vatten, mjöl, ägg och ströbröd. Se till att ströbrödet täcker ordentligt runt om
4. Grovhacka persiljan
5. Hetta upp oljan i en djup kastrull
6 När oljan är uppe i rätt temperatur (lägg i en brödbit så ser du om det friteras)
7.Fritera Camembert bitarna i oljan. När det börjar spridas en doft av Camembert är dem färdiga. Tag upp dem med hålslev och känn så dem inte  är hårda. Om det är det får du fritera en stund till. När man skär i den skall Camembert vara lite rinnig.
8. Fritera persijan i oljan tills det mörknar något.  Tag upp med hålslev
9. Lägg upp omgånde 2 bitar Camembert, en stor klick hjortronsylt och sprid persiljan över den friterade Camembert. Servera genast

Fiskgratäng med rödtungsrullader fyllda med kräftsjärtar

 
2-3 personer
 
8-10 potatisar av mjölig sort
2-3 rödtungsfileer ca 150 g per person
2-3 kokta havskräftor alt havskräftstjärtar om det finns hos din fiskhandlare (inga färdig skalade)
2-3 skivor Serano skinka
1 knippe dill
Smör
Mjölk alt grädde
Ägg
Vitt vin
 
1. Koka potatisen mjuka
2. Skala havskräftorna behåll stjärtarna ( det andra har du som tilltugg när du lagar maten)
3. Lägg upp rödtungsfileerna platt och placera en kräftstjärt och 2-3 dillkvistar på varje fiskfile.  Rulla ihop och linda en skiva Seranoskinka runt
4. Hacka resterande av dillen
5. Häll av vattnet från potatisen och lägg i en klick smör tillsammans med lite mjölk alt grädde rör ihop till ett fast mos. Salta och peppra
6. Sätt ugnen på 170 grader
7. Smörj en ugnsfast form och placera moset längs kanterna. I mitten häller du lite vin i botten och placera rödtungsfileerna ovanpå. Skvätt lite vin på fileerna, en liten klick smör och lite salt/peppar ovanpå. Pensla moset med en äggula och strö över dillen. Ställ in i ugnen till en innertemperatur på rödtungsrulladerna på ca 50 grader
Till detta drack vi ett glas av North End White Trebbiano D´Abruzzo 2018

Uer ryggfilé med friterad aubergine och zuccinni

 
 
2 personer
 
350-400 g Uer ryggfilé ( om din fiskhandlare inte har Uer fråga vad han rekommenderar istället)
1 stor aubergine
1 stor zuccinni
1 liten burk " Hörris favorit" Kräftsjärtar i vitlök (Västkustpojkarna i Billdal köpt den röran i över 20 år hos dem)
1 knippe dill
Till fritering
Frityrolja
Pankos
2 ägg 
Mjöl
 
1. Om inte din fiskhandlare har skurit 2 jämna skivor av Uer ryggfilé får  du göra det
2. Skär aubergine och zuccinni i jämntjocka skivor
3. Lägg mjöl, ägg (vispa samman och lite salt och peppar) och pankos i varsin skål
4. Doppa grönsakerna först i mjöl sedan ägg och sist pankos
5. Sätt ugnen på 150 grader
6. Stek Uer ryggfileerna snabbt i smör i het panna (så de får lite färg). Salta och peppra. Ställ in i ugn tills de har innertemperatur på ca 55 grader
7. Hetta upp oljan i en wokpanna eller fritös.
8. Lägg i de panerade grönsakerna och låt dem få färg. Ta upp med hålslev. Salta och peppra
9. Varmhåll dem i ugn tillsammans med fisken
10. Hacka dillen
Lägg en stor skiva aubergine i mitten på tallriken ovanpå uer ryggfile samt en klick av " Hörris favorit". Placera 3 zuccinni skivor runt. Strö hackad dill över.
 
Vi serverade ett vin med albarino druvan till

Hummerkorv med potatissallad

Med inspiration från Leif Mannerström och att du har gott om tid i köket
 
200 g kokt hummerkött ( ca 2 stora hummerstjärtar)
400 g kött från pilgrimsmusslor ( ca 8 st stora)
50 g malen panchetta 
50 g hackade soltorkade tomater
3 st finhackade sardellfiléer 
1 knippe finhackad dill
3-4  rostade vitöksklyftor
2 dl vispgrädde (gärna Wapnö)
ca 1 1/2 meter svinfjällster
 
1 salladspåse
1 påse delikatess potatis
olivolja
dijonsenap
honung
majonäs
peppar och salt
 
1. Börja med att lägga svinfjälster i vatten ca 1 timma innan de skall användas 
2. Mal panchettan
3. Koka potatisen och låt den kallna
4. Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de mjuknar och gröd därefter ut innehållet
5. Finhacka soltorkade tomater, sardeller och dill. Spara det i separata skålar
6. Skala hummern använd stjärtarna och köttet i klorna kan du tillaga en salladsförätt på med en klick majonäs
7. Hacka hälften av pilgrimsmusslorna och finhacka resten
8. Lägg hummerkött ,de hackade pilgrimsmusslorna och den malde panchettan i en matberedare häll i grädden och kör till en jämn smet.  Rör i resten av de finhackade köttet från pilsgrimsmussloran samt de finhckade sardellerna, soltorkade tomaterna och dillen till en jämn smet.
9. Trä på svinfjälster på korvhornet och lägg i färsen och fyll fjälstren till 4 korvar
10. Dela potatisen i 4 bitar och blanda ihop med sallladen.
11. Gör en dressing av olivolja, dijonsenap,  en klick majonäs och honung salt och peppar. Häll på dressingen på potatissalladen och blanda väl.
12. Hummerkorven kan du koka, steka eller baka i ugn till minst 55 grader i innertemperatur
13 Jag bakade dem i 150 graders ugn och på slutet drog jag upp värmen till 180 grader till dem hårdnade lite och höll koll på Innertemperaturen
 
Lägg upp på tallrik hummerkorv ihop med den franska potatissalladen. Njut av en underbar korv tillsammans med andra gourmander.
 
Servera ett gott vitt vin till (chardonnay)
 

Syster Jennys sommarkaka

Min syster Jenny har delat med sig av recept på sin underbara sommarkaka
 
75g smör
2 ägg
2,5 dl mjöl
2,5 dl Socker 
Bär (Hallon)
 
1. Smält smöret
2. Vispa ägg och socker
3. Tillsätt mjölet och det smälta smöret
4. Garnera med rikligt av bär
5. Grädda i ugnen 200 grader i 25-30 minuter
 
 Tack för det goda receptet 
 
 
 
 
 

Friterad aubergine med mozzarella och tomatsås

Med inspiration från kocken Gino D´Acampo
 
4 personer
 
2 stora alt 4 små Aubergine
3-4 klyftor vitlök
2 paket / burkar krossade tomater
1 kruka färsk basilika
1 paket Mozzarella maxi alt 2 mindre paket 
salt, peppar
vetemjöl
pankos
olivolja och vanlig matolja
 
1. Skär auberginen i långa skivor, lägg dem i ett durkslag med salt på och låt vätskan rinna av
2. Skiva vitlöken
3. Grovhacka basilka bladen
4. Stek vitlöken i olivolja
5. Häll på de krossade tomaterna och bland i hälften av basilikan
6. Låt sjuda i ca 20 minuter, salta och peppra
7. Torka av auberginerna med hushållspaper
8. Panera dem i vetemjöl och pankos
9. Blanda olivolja och vanlig matolja i en panna så att de kan friteras på varje sida
10. Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader
11. Lägg i resten av basilikan i tomatsåsen och smaka av
12. Riv mozzarellan
13, Börja med att lägga några av de friterade auberginerna i botten av den ugnsfasta formen tomatsås och riven mozzarella fortsätt att varva med detta och sist den rivna mozzarellan. Ställ in i ugn i ca 20 minuter eller till den har fått färg
 
Till detta serverade vi Langhe Nebbiolo 2018
 
 

Ugnsbakad Rotselleri på bädd av blomkålspuré

 
4 personer
 
1 Rotselleri
1 Blomkålshuvud
ca 20 skogschampinjoner
8 skivor Västerbottenost
Tärnad pancetta 
1 knippe persilja 
1 vitlök
smör
senap
1 äggula
ströbröd
Creme fraiche
salt och peppar
 
1. Tvätta rotsellerin och skala den.
2. Lägg rotsellerin på foliepapper och lägg några klickar smör på toppen . salt och peppar. Slå in rotsellerin i ett paket och ställa in den i 190 graders ugn i ca 2 timmar tills den har mjuknat
3. Ansa blomkålen och lägg blomkållsbuketterna på en ugnsfast form med olja rör runt. Ställ in dem i ugnen tills de har mjuknat och fått lite färg.
4. Dela skogschampinjonerna i 4 delar
5 Tag ut rotsellerin och senapspanera dem runt om som en julskinka. Skikta ströbröd över. Öka temperaruren i ugnen tll 220 grader och ställ in rotsellerin tills den får lite färg av senapspaneringen.
6. Lägg pancetttan på en ugnsfast form och ställ in den i ugn tillsammans med rotsellerin så att den får svettas lite. Tag ut blomkålen och varmhåll den.
7 Stek champinjonerna och ställ in dem i ugnen en kort stund innan rotsellerin och pancettan är klara
8. MIxa ihop blomkålen med smör och creme fraiche till en puré. Salta och peppra
9. Skär rotellserin i jämna skivor
10. Hacka persiljan
Lägg upp på tallrik blomkålspurén och placera en skiva rotselleri ovanpå. Lägg skogschampinjoner runt om. Sprid panchettan över, lägg bitar av två skivor Västerbottenost över. Garnera med persilja, Servera smält smör till.
 
Smaklig måltid
 
 
 

Vit sparris med rödtungsrullader

 
2 personer
 
 
6 st Stora vita sparrisar ( tyska)
4 st  rödtungsfileer ca 100 g/st alt dela stora på mitten
4 stora havskräftor alt kräftstjärtar med skal om din fiskhandlare har det
1 knippe dill
Hollandaisesås alt smält smör 
Vitt vin
Smör
 
1. Sätt ugnen på 140 grader
2. Skala havskräftorna och spara stjärtarna. Övrigt innehåll i havskrätorna kan du njuta av medan du lagar maten.
3. Lägg upp rödtungsfileerna och skär dillen i lagom bitar så att en del sticker ut ur rulladerna
4. Placera en kräftstjärt och dill i ena ändan av fileen och rulla ihop till en rullad. Placera dem i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra.
5. Skala sparrisen och lägg den i saltat kokat vatten. Dra ner värmen så att det sjuder. Sparrisen är klar om du tar en gaffel i mitten och den börjar böja sig (ca 20 minuter). Tag upp sparrisen och låt den ånga av med lite smör på.
6. När det är ca 10 minuter kvar på sparrisen, skvätt lite vitt vin på rulladerna och en klick smör på toppen av varje rullad. Ställ in i ugn. När de börjar släppa lite vätska är dem klara.
7. Lägg upp på tallrik 3 sparrisar med lite flingsalt på placera en rödtungsrullad ovanpå samt klicka lite hollandaisesås på sparrisen.  Servera en extra rödtungsrullad och hollandaisesås till.
Till detta drack vi ett glas Riesling 
 
 

Grillat majskycklingbröst med grönsakspaket

 
3 personer
 
ca 6 hg majskycklingbröst från Helmut Walch
1 påse potatis smått och gott
1 bunt grön sparris
2st Röd spetspaprika
1 knippe dill
Sweet Baby Rays Barbecue sås
Eriks bernaisetryffel
matolja
smör
Salt och peppar
foliepapper
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Olja i botten på en ugnsfast form och lägg i potatisen rör om. Salta och peppra. Ställ in i ugn tills de börjar mjukna
3. Smörj in gallret på grillen med matolja så fastnar det mindre om du är duktig på att göra rent det efter varje grillning
4. Ta fram majskycklingbrösten och dela inte på dem ( Helmut Walch styckar dem så att skinnet är kvar och håller ihop båda bröstfileerna)
5. Ansa sparrisen och skär dem i jämna bitar
6. Rensa paprikorna och skär dem i jämna bitar
7. Grovhacka dillen
8. Riv av 3 ark foliepapper smör in det med olja och placera potatis, sparris, paprika i foliepappret strö dill över. Salta och peppra Lägg en skiva smör på toppen. Slå in till ett paket och se till att vikkanterna är kvar uppåt så ingen ev. vätska rinner ut när du lägger paketen på grillen
9. Pensla majskycklingbrösten med Barbecuesåsen
10. Lägg på majskycklingbrösten och grönsakspaketen på grillen. Om du vill kan du pensla på mer barbecuesås under grillningen
11. Lägg upp majskycklingbrösten och grönsakspaketen på ett vackert fat. Servera ett paket till var och en och skär majskycklingbrösten i jämna skivor för servering
12, Sätt fram en skål med Barbecue sås och en skål med bernaisetryffel eller den sås som du föredrar
Till detta serverade vi Les Darons 2017 by Jeff Carrel
 
 

Pilgrimsmusslor med avocado- och mangosallad

 
2 personer
8 stora pilgrimsmusslor
1 avocado
250 g mango fryst eller färsk
1 liten bit röd chili tunt skivad
1/2 kruka koriander
skal och saft av en lime
salt och peppar
1 tsk olivolja
smör till stekning
 
1. Skär avocadon i bitar
2. Skär tärningar eller tina mangon
3. Blanda ihop alla ingredienser
4. Stek musslorna hastig i het panna med smör. Lite salt och peppar
 
Servera genast tillsammans med avocado- och mangosalladen
Till detta drack vi ett glas Chablis

Råraka med löjrom

 
2 personer
 
 
Råraka:
2 stora potatisar
salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning
 
Tillbehör:
100 gr Kalix löjrom
3 msk gräddfil
1 liten rödlök
2 citronklyftor
2 dillkvistar
Denna enkla, klassiska och supergoda rätt kan anpassas i storlek för att fungera som förrätt eller mellanrätt.
 
Börja med att riva potatisen fint.
Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och tillsätt salt och peppar efter smak.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och smält smöret tills det får en gyllene färg och bubblar lite.
Gör 2 större eller 4 mindre plättar av den rivna potatisen och stek ett par minuter på båda sidor tills dom får en gyllene färg och blir lite frasig i kanterna.
Ta upp rårakorna ur stekpannan och lägg dom på ett hushållspapper för att låta överflödigt matfett rinna.
Hacka rödlöken fint och skär några klyftor citron.
När rårakorna svalnat toppa med gräddfil, löjrom och finskuren rödlök.
Garnera med en dillvippa och citron.
När vi åt denna rätt på skärtorsdagen saknade vi dill men kunde gå ut i trädgården och nypa av lite färsk gräslök. Det smakade också bra och gav en skön känsla av "egen skörd". :)
Till detta serverade vi ett glas Chablis Smaklig måltid

Marulk med potatisstomp och rödbeta

 
4 personer
 
6-7 hg marulksfilé
1 påse potatis smått och gott
4-5 stora rödbetor
1 paket bacon
1 dillvippa
aioli (köp färdig eller gör egen)
1 citron
smör, creme fraiche
salt och peppar
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Dela potatisen på mitten och lägg dem i ugnsfast form/plåt med bakplåtspapper och lite olja
3. Skala rödbetorna och stansa ut 8 skivor ( serveringsring som du sedan använder vid uppläggning av potatisstomp). Resten av rödbetorna skär du ner till små tärningar. Lägg rödbetsskivorna och rödbetstärningarna på ett ugnsfast form/plåt med bakplåtspapper och lite olja, Salta
4. Ställ in rödbetor och potatis i ugnen.
5. Linda bacon runt marullksfileerna och placera dem i ugnsfast form med lite smör i botten. Salta och peppra samt ringla lite smör över.
6. När potatisen och rödbetorna har mjuknat lite. Dra ner ugnen till 160 grader och ställ in marulken till den har önskad innertemperatur.
7. Ta fram aioli och dillkvistar
8. Skär 2 skivor av citronen och halvera dem
9. Stäng av ugnen ta ut potatis och rödbetor, låt fisken stå kvar på eftervärme med öppen ugnslucka
10. Blanda samman potatis med creme fraiche och smör till ett stomp. Salta till önskad sälta
11. Använd serveringsringen och lägg lite stomp i botten och en skiva rödbeta ovanpå, stomp en skiva rödbeta och längst upp stomp. Tryck till lite och därefter tryck ur det ur serveringsringen så att det  blir ett snyggt stomptorn på tallriken
12. Skär marulken i jämna skivor och placera på tallriken, en klick aioli ovanpå garnera med dillkvistar och citronhalvan
 
Till detta serverade vi ett vin från Tyskland med Spätburgunder druvan ( motsvarighet till Pinot Noir)
 

Om

Lars-Erik Hörmander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om en av mina stora passioner här i livet, mat! Nya recept kommer läggas upp samt en hel del tips på genvägar till hur man skapar gourmetmat varvat med lite matexperiment och vinrekommendationer. Njut!
RSS 2.0