Sojamarinerad Oxfilé

Kött, Fågel & Vilt

En rätt med asiatisk touch


4 personer

8 hg oxfilé
1/2 kg rotselleri
1 ask med krasse
1 kruka koriander
Creme Fraiche
Smör
1 Vitlök
1 dl sesamfrön vita
Salt och peppar

Marinad:
80 ml japansk soja
2 msk strösocker
2 msk risvinäger
2 msk mirin
1/2 tsk sesamolja
2 klyftor vitlök finrivna
1 liten bit färsk ingefära finriven

1. Blanda samman marinaden
2. Putsa oxfilén
3. Lägg oxfilén i en plastpåse, häll i marinaden och packa in den. Lägg påsen i kylskåpet ca 2 timmar
4. Skär rotsellerin i jämna skivor
5. Lägg rotsellerin i en kastrull och täck den med vatten. Salta
6. Koka den mjuk
7. Tag ut oxfilén ur plastpåsen. Spara marinaden
8. Lägg upp sesamfrön på en tallrik och rulla oxfilén i sesamfrön.
9. Bryn oxfilén runt om i panna. Salta och peppra. Ställ in i 175 graders ugn tills den har en innertemperatur på ca 58 grader
10. Tag ut oxfilén och låt den vila under folie i 10-15 minuter
11. Häll av vattnet från rotsellerin. Mixa ihop smör, creme fraiche till en puré. Pressa i vitlök,salta och peppra. Smaka av och varmhåll purén under kastrull locket.
12. Häll marinaden i panna med lite smör och värm upp den till den tjocknar något
13. Klipp loss krasse och plocka blad av koriander
14. Skär oxfilén i jämna skivor

Lägg upp på tallrik en klick selleripuré, en skiva oxfilé, lite sås på oxfilén och vid sidan om. Garnera med krasse och koriander.

Servera ett kraftigt rött vin till. Vi drack en flaska rött vin från Pomerol


Kommentera inlägget här: