Farsdags-middag

Dessert & Bakning Fisk & Skaldjur Kött, Fågel & Vilt
På fars dag så beslutade sig jag (Linnéa) och mamma för att laga en trerätters middag till morfar och pappa, så att pappa för en gångs skull slapp stå i köket hela dagen. Det tyckte vi verkligen att han var värd eftersom han är världens bästa pappa, som lagar den godaste maten.
Vi beslutade oss dock för att göra ett försök att matcha hans matlagningskunskaper.
 
Middagen resulterade i följande rätter:
 
Förrätt: Ceviche på halstrade pilgrimsmusslor

 6 personer
 
12 pilgrimsmusslor (frysta)
6 tigerräkor
1 avokado
1 liten rödlök
2 salladslökar
1 dl fryst mango i tärning
5 cm gurka
 
Limelag:;
4 lime
1 st vitlöksklyfta
1 st chilifrukt
1 msk hackad koriander
2 msk olivolja
Salt
Peppar
 
1. Torka av och salta de tinade pilgrimsmusslorna. Halstra musslorna samt räkorna snabbt i torr, het panna. Skär i tärningar och låt svalna.
2. Hacka avokado och gurka i bitar. Strimla rödlök och salladslök.
3. Blanda ihop ingredienserna till limelagen och blanda i skaldjur samt grönsaker och låt vila tills servering.
 
Varmrätt: Balsamico- och örtmarinerad kyckling med sparrisrisotto
 
 
 
6 kycklingfiléer
Salt
Peppar
 
Örtmarinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamicovinäger
4 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 kruka färska örter (vi hade timjan och basilika)
Salt
Peppar
 
Risotto:
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl risottoris
ca 2 dl vitt vin
1,5 liter buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
2,5 dl parmesanost (eller annan smakrik ost)
1 knippe sparris
 
 
1. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek snabbt i het panna, ställ sen in i ugnen tills filéerna nått 68-70 grader.
2. Blanda marinaden.
3. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och låt marineras i minst 2 timmar (gärna över natten)
4. Risotton:
Hacka och bryn löken i olivoljan. Vänd ner riset i pannan samt höj värmen något och låt det ta lite färg.
Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Koka i en del av buljongen och fortsätt sedan tillsätta buljongen lite i taget. Avsluta med osten samt sparrisen, som fått koka lätt innan den läggs i.
Servera direkt tillsammans med kycklingen!
 
 
Efterrätt: Granatäppletrifle med vaniljkräm, halloncoulis, biscotti samt saltkaramellsås
 
 

Denna efterrätt är supergod och alla moment går att förbereda i förväg
6 portioner
 
Trifle:
ca 250 gram biscotti
1 Granatäpple
 
Halloncoulis:
225 gram hallon
1 tsk florsocker
 
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk (ca 3%)
1/2 vaniljstång
3/4 dl strösocker
1 msk gram majsstärkelse
2 äggulor
20 gram smör
 
Saltkaramellsås:
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Havssalt (vid servering)
 
1. Saltkaramell: Smält socker på låg värme, rör inte om utan låt sockret stå i fred. När sockrets smält helt och fått en gyllenbrun färg, rör försiktigt om med en träslev..Häll i vispgrädde och sjud tills allt smält samman. Häll upp och låt svalna. 
2. Vaniljkrämen: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp.
3. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar.
4. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar. Rör tills allt blandat sig.Häll över i en annan bunke och ställ ner bunken i kallt vattenbad. Rör tills vaniljkrämen svalnat, förvara vaniljkrämen övertäckt i kylskåp fram till servering. 
5. Halloncoulis: Tina hallonen, mixa sönder med en stavmixer och passera genom en finmaskig sil. Blanda med florsockret till önskad sötma. Låt den gärna vara lite syrlig för att bäst balanseras mot den söta vaniljkrämen och karamellen.
6. Trifle: Krossa biscottin och dela granatäpplena och slå ur kärnorna. Varva krossade biscotti med vaniljskrämen. Fortsätt med karamellsås en stor nypa havssalt och avsluta med halloncoulis och granäpplet. Servera genast, njut!
 
 

Kommentera inlägget här: