Gratin Dauphinoise au file d´agneau

Kött, Fågel & Vilt


En potatisgratäng som dina vänner kommer att älska



4 personer

10 medelstora potatisar typ Bintje (fast sort )
8 dl grädde
4-6 st skivade vitlökar
Salt och peppar
75 gram smör

1. Koka upp grädden tillsammans med vitlöken i en kastrull
2. Låt småkoka i ca 5 minuter
3. Smaka av med salt och peppar
4. Tag av från värmen och sila och pressa ur vitlöken i silen ner i grädden
5. Smörj en ugnsfast form
6. Skala potatisen och riv den tunt med baksidan av osthyveln ner i den ugnsfasta formen
7. Slå på grädden så att den täcker potatisen
8. Klicka på smöret ovanpå
9. Ställ formen i ugn på 110 grader i ca 3 timmar



Ett utmärkt alternativ att bjuda till gratängen


4 personer


6-8 hg Lammytterfile
Tärnad bacon
Brocolli
Trattkantarell chutney
Sält och peppar


1. Fräs bacon tärningar i het panna. Tag upp och låt torka på hushållspapper 
2. Stek lammytterflieerna hastigt i panna. Krydda efter tycke och smak
3. Tag ut gratängen ur ugnen höj temperatur till 125 grader
4. Varmhåll gratängen under folie
5. Sätt in termoter i fileerna. Värm i ugn till 58 graders innertemperatur
6. Tag ut fileerna låt vila i 10 minuter
7. Sätt in brocolli buketterna i microvågsugn i 5 minuter
8. Tag fram trattkantarell chutney eller annat lämpligt. För trattkantarell chutney se nedan under Mauds Trattkantarell Chutney
9. Skär lammytterfilen i centimeter tjocka skivor

 Lägg upp på tallrik 3-4 skivor lammytterfile, 2-3 brocolli bruketter, trattkantarell chutney. Sprid bacontärningar över file skivorna.  Servera

Dryck Rött vin gärna med Tempranillo druvan



Mauds Trattkantarell Chutney

Det här receptet kommer från min fru Susies faster Maud som alltid varit en stor vän av skogspromenader och svamputflykter. Detta är en Chutney som är ett gott och lite speciellt tillbehör som passar speciellt bra till vilt men är också utmärkt till lamm. Vi har också använt den som tillbehör och smaksättare i grytor.


5 liter rensade trattkantareller
Lag;
2,5 dl. ättikssprit
1 liter vatten
1 kg. strösocker
1/2 tsk hela nejlikor

 

1. Lägg svampen i en stor kastrull och förväll i ca. 10 min
2. Häll bort spadet
3. Häll därefter den uppkokta lagen på svampen och rör runt med en slev
4. Låt det koka sakta under lock i 2-3 timmar
5. Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar
6. Låt det svalna och förslut med lock
7. Förvara i matkällare eller kyl.