Hälleflundra med grön risotto

Fisk & Skaldjur
 
4 personer
 
4 bitar Hälleflundra ca 175 g / bit
 

Örtpuré:

1 kruka persilja

1 kruka basilika

65 gr färsk bladspenat

1 dl olivolja

 

 Risotto:

2 schalottenlökar (finhackade)

1 dl olivolja

3 dl Carnaroli eller Arborioris

2 dl vit torrt vin

1 liter varm grönsaksbuljong

2 dl riven parmesan

Salt och peppar

 

1.      Mixa basilika, spenat, persilja och olivolja slät i en matberedare (Purén skall vara så tjock som möjligt).

2.      Hacka och fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme.

3.      Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess att riset blandat sig väl med löken och känns torrt.

4.      Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.

5.      Tillsätt den varma buljongen, lite i taget.

6.      Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.

Sänk värmen -risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.

7.      Risotton ska bli lös med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd. Det tar ca 18-20 minuter.

8.     Stek hälleflundra bitarna hastigt  i het panna. Salta och peppra. Ställ in i 145 graders ugen till 49 graders innertemperatur

9.     Ta bort kastrullen från värmen och rör ner örtpastan samt 1-2 msk smör och nyriven parmesanost.

10.     Smaka av med salt och peppar

Servera risotto tillsammans med fisken och valfri garnering.

Vid det här tillfället serverade vi med några blad ruccola, kvisttomater som fått bli varma och mjika i ugnen samt en skiva citron. Sparade även lite örtpuré som användes som bas i en örtvinegrett. Purén blandades med olivolja, citronsaft liten vitlök, citroncest samt en nypa rörsocke, peppar och salt. Därefter toppades rätten med några droppar vinegrett.
Risotto och en bit fisk. Enkelt, gott och smakrikt.
Till detta serverade vi ett Chablis vin

Kommentera inlägget här: