Chokladkaka med tryffel
Hälsningar
Susie
Lars-Eriks fru och gästbloggare.
Chokladkaka
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 gr mörk choklad
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund eller fyrkantig form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.
Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan.
Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Enligt originalrecept skall tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Jag brukar hälla den över kakan när den fått svalna en stund efter att jag tagit den från spisen. Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna (som du rostat i torr panna). Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i önskad form. Garnera om du känner för det. Kan även serveras med glass eller grädde. Njut!
