Semlor med rostad mandelmassa

Dessert & Bakning
 
 

En saftig bulle med mycket kardemumma, fylld med hemgjord mandelmassa på rostade mandlar tillsammans med fluffig grädde - bättre än så blir det inte.

 
 
 
Knepet för att få till en saftig och god bulle är rumsvarma ingredienser och att låta degen knådas länge och väl. Sen att göra egen mandelmassa är mycket lättare än man kan tro och framförallt mycket mycket godare! Så prova defintivt detta! Receptet ger ca 10 stora semlor eller 20 mindre semlor Kardemummabullar: 25 g jäst 2 dl rumsvarm mjölk 6,5 dl vetemjöl 1 ägg 0,5 tsk salt 3 tsk nymald kardemumma 100 g rumsvarmt smör 1 dl socker Mandelspån Mandelmassa: 100 g sötmandlar 1,5 dl florsocker 1 äggvita 2 tsk vaniljsocker Ovispad grädde Vispgrädde Florsocker Bullar: 1. Börja med degen, blanda ut jästen med den rumsvarma mjölken. 2. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop till en deg. 3. Tillsätt sedan resterande ingredienser och blanda med degkrok i bakmaskin eller för hand ca 15 minuter tills du får en smidig deg. När degen börjar släppa från kanterna och inte längre kladdar av sig är den färdig. Låt den vila ca 15-20 minuter. 4. Dela degen i så många delar som du vill ha bullar och rulla till runda bollar. 5. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under handduk minst 2 timmar. 6. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bullarna med uppvispat ägg (tips! Blanda ägget med pyttelite salt och vatten för att underlätta pensling). Strö på lite mandelspån på toppen och ställ in i ugnen. Grädda ca 8-10 minuter beroende på storlek. Ha koll på ugnen så att bullarna inte blir brända. Låt svalna. Mandelmassa 1. Lägg mandlarna på en ugnsplåt och rosta ca 10 minuter på 200 grader. Ta ut och rör om under tiden så de inte bränns. 2. Mixa mandlar i matberedare till den konsistens som önskas. Jag tycker det är gott med lite bitar i och inte en helt slät massa men det är en smaksak. 3. Blanda i övriga ingredienser och späd sen till önskad konsistens med grädden. Montering: 1. Klipp upp bullarna så att du får loss en trekant att ha som lock. 2. Fyll med mandelmassa. 3. Vispa grädde och spritsa eller klicka på semlorna. 4. Lägg på locket och pudra över med florsocker. 5. NJUT!
Gäst konditor Linnéa Norling
Kommentera här!