Oxfilé på bädd av mandelpotatis och rödbetschips

 
4 personer

7hg svensk oxfilé
12-16 mandelpotatisar
4-8 rödbetor
1 paket tärnad panchetta
Bernaisesås
4 gröna blad för garnering
Olja
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skär mandelpotatisen på längden i skivor
3. Skala rödbetorna och hyvla dem på mandolin
4. Lägg rödbetorna på en ugnsfast form och ringla lite olja över. Ställ in i ugnen. Efter ca 15 minuter sprid ut den tärnade panchettan över rödbetorna och tillbaks in ugnen tills rödbetorna känns krispiga och klara
5. Lägg den skivade mandelpotatisen på en ugnsfast form och ringla olja över. Ställ in i ugn tills dem fått lite färg
6. Skär oxfilén i 4 jämna skivor
7. Gör egen bernaisesås eller köp färdig Lallerstedt eller Mannerströms
8. Bryn oxfilén snabbt i panna. Salta och peppra. Dra ner ugnen till 160 grader och ställ in oxfilén till 57 graders innertemperatur
9. Tag ut oxfilén och låt den vila något
10.Tag ut rödbetor och mandelpotatis ur ugnen salta
Lägg upp på tallrik 4 skivor mandelpotatis som en solfjäder, placera rödbetschips med panchetta mellan mandelpotatis (se bild)
Placera oxfilén ovanpå, en klick bernaisesås. Garnera med ett grönt blad ovanpå. Servera bernaisesås i en liten skål intill på tallriken.
Till detta serverade vi ett Barolo vin



Hälleflundra o Lax med mandelpotatisstomp



 
 
4 personer
3-4 hg Hälleflundra file´
3-4 hg Laxfilé
1 påse mandelpotatis
1 påse västerbottenost
6 stora morötter
12 gröna sparrisar
3 rödbetor
1 paket panchetta
1 knippe dill
Aioli
smör
creme fraiche
Salt o peppar

1. Aioli;
Kör en stor vitlöksklyfta i mixer
Tillsätt en äggula, dijonsenap, lite vinäger mixa samman
Dropp i olja och mixa mellan varven, Gör aiolin, konsistens efter eget tycke och smak. Ev. lite salt
2. Skala rödbetorna och tärna dem
3. Ansa sparrisen
4. Skala morötterna och skär dem i samma längd som sparrisen, halvera dem längs med
5. Sätt ugnen på 200 grader
6. Koka mandelpotatisen med skal på
7. Ställ in morötterna i ugnen, ringla lite olja över tills dem mjuknat något
8. Blanda i en ugnsform rödbetstärningar och panchetta. Ställ in i ugn
9. Hacka persiljan
10. Skär hälleflundra och lax i jämna bitar ( om inte redan din fiskhandlare har gjort det
11. Dra ner ugnen till 165 grader
12. Ställ in fiskbitarna med lite smör på tills de nått önskad innertemperatur
13. Mixa samman mandelpotatis, västerbottenost (ca halva påsen), lite creme fraiche och smör till en stomp. Salta och peppra
Lägg upp på tallrik ett torn med potatisstomp, varva morötter med sparris, placera lax och hälleflundra ovanpå. En klick aioli på fiskbitarna, Sprid rödbetstärningar med panchetta över. Garnera med dill
Till detta passar det bra med vin med Pinot noir druvan eller Cabernet Sauvignon och även Albarino druvan om man föredrar vitt vin till fisk

RSS 2.0