Lammytterfile med potatisterrin



4 personer

6-8 hg Lammytterfilé
12 morötter
Lars-Eriks Specialsås se under Lars-Erik Experimenterar

Potatisterrin
800 g mjölig potatis
3-4 vitlöksklyftor
1 påse riven västerbottenost
1 msk hackad timjan
salt
svartpeppar
Smör

1. Skala potatisen och vitlöken och skär dem i tunna skivor
2. Lägg bakplåtspapper i botten på en långsmal ugnsfast form
3. Varva potatis, vitlök, ost samt kryddor i formen. På toppen potatis och ost. Lägg bakplåtspapper ovanpå och pressa samman hårt. Ställ in i 175 graders ugn i ca 90 minuter. Låt den vila tills den svalnar. Tag ur och värm upp den inför servering räcker att den är ljum
4. Skala morötterna och lägg dem i en ugnsfast form. Droppa olivolja, salt och peppar över. Rör om. Ställ in i ugn 175 grader i ca 30 minuter
5. Stek lammytterfileerna hastigt i panna. Salta och peppra
6. Ställ in i ugn ihop med morötterna 5-10 minuter
7. Tag ut lammytterfileerna låt dem vila. Skär dem i jämna skivor

Lägg upp på tallrik 3 morötter ovanpå 4 bitar lammytterfilé, intill en bit potatisterrin och servera Lars-Eriks specialsås (eller annan efter tycke och smak) i separat liten såsskål på tallriken. Garnera med något grönt som finns tillhands
Till detta drack vi Robert Mondavi Private Selection Zinfandel 2013








Lars-Eriks Specialsås


 
 
Skulle göra rödvinssås men hade ingen charlottenlök hemma så det  blev ett experiment som blev lyckat

3dl kalvfond
3 dl rödvin
2 dl grädde
10 vitpepparkorn
2 rödlökar
1 knippe färsk timjan
Dijon senap
Smör
Soja
Redning

1. Hacka löken grovt
2. Tag en kastrull med smör i och lägg i hälften av rödlöken
3. Reducera under hög värme
4. När hälften återstår häll i rödvinet, vitpepparkorn, resten av rödlöken och reducera
5. Häll i kalvfonden och timjan, senap, lite socker, senap reducera till hälften
6. Sila av. Häll i grädden. Lita soja och efter stund redning så att den tjocknar
7. Dags att servera. Vi åt potatisterrin med lammytterfilé till

RSS 2.0