Krabbkroketter med morotspuré

Förrätt
En smakfull rätt men avsätt tid för att göra den Ett recept tips av Håkan Thörnström
 
4 personer
ca 200 g krabbkött av svensk krabba Om din fiskhandlare har stora krabbklor köp det Innehåller mest krabbkött
300 g potatis kokt och riven
1 knippa gräslök
100 g prästost lagrad
1 msk olivolja
salt 
Panering
vetemjöl
ägg
pankosströbröd
frityrolja
Puré
250 g morötter
25 g färsk ingefära
1 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 bit röd chilifrukt
40 g osaltat smör
Servering
2 äpplen
1 knippa färsk koriander
olivolja
 
1. Rensa ur krabbköttet ur klorna
2. Koka potatisen och låt den svalna
3. Blanda krabbkött med riven kokt potatis, finskuren gräslök, riven ost, olivolja och salt
4. Blöt händerna och forma smeten till bollar i lagom storlek
5. Dubbelpanera bollarna i mjöl, ägg och pankosströbröd
6. Skala och skiva morötter och ingefära 
7. Koka bitarna mjuka i buljong och vin 
8. Mixa till en slät puré Smaksätt med finhackad chilifrukt och salt. Rör ner smöret i purén och varmhåll till servering
9. Värm upp frityroljan till ca 170 grader ( ha ett lock tillhands om olyckan skulle vara framme)
10. Fritera krabbkroketter tills de får en gyllenbrun färg Låt dem rinna av på hushållspapper
11, Skär äpplena i stavar och grovhacka koriandern till serveringen
Lägg upp på tallrik en klick morotspuré, placera en krabbkrokett ovanpå garnera med äpplestavar och hackad koriander
Till detta serverade vi ett vin med Grüner Veltliner druvan
Blir det krabbkroketter över spara dem till nästa dag och värm upp dem i ugnen på låg temperatur 
 
 
Kommentera här!