Gratinerad bergtungsfilé med kräftfyllning, pilgrimsmussla och västerbottenskrokett

 
Med inspiration från Sjömagasinet
 
4 personer
 
4 bergtungsfiléer a 150-170 gr
4 stora havskräftor
4 pilgrimsmusslor
8-10 potatisar av mjölig sort
1 knippe dill
1 stor påse riven Västerbottenost
Smör och grädde
Pankos
Vetemjöl
Ägg
Cayennepeppar
Frityrolja
Salt och peppar
Riven parmesanost
 
1. Börja med Västerbottenkroketterna
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten
2. Mosa sönder potatisen med smör och grädde. Kör med elvisp till det blir en luftig konsistens men ej för lös. Blanda i den rivna Västerbottenosten.
3. Låt moset svalna något och börja därefter att rulla små krokettbollar.  (Blöt gärna dina händer så blir det lättare att rulla)
4. Ställ in krokettbollarna i frysen i ca 1 timma
5. Skala havskräftorna och tag ut allt kött ur dem
6. Hacka dillen men spara lite av dillvipporna för garnering
7. Gör en liten stuvning genom att smälta smör, blanda i vetemjöl, späd med grädde till lagom konsistens
8. Skär köttet från havskräftorna i mindre bitar och blanda i stuvningen ihop med den hackade dillen
9. Ställ in stuvningen i kylskåp i ca 1 timma
10. Tag ut kroketterna ur frysen
11. Lägg upp på tallrik vetemjöl blandat med salt, peppar och cayennepeppar, en skål med uppvispat ägg, en tallrik med pankos att rulla kroketterna i.  
12. Rulla kroketterna i vetemjöl, doppa dem i uppvispat ägg och därefter rullla dem i pankos. Låt stå till fritering
13. Börja med bergtungsfiléerna. Lägg stuvningen på varje filé och rulla ihop dem och lägg i en smord ugnsfast form. Riv över lite parmesanost på varje bergtungsrullad
14. Ställ in bergtungsrulladerna i 160 graders varm ugn
15. Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper
16. Värm upp frityroljan och fritera kroketterna till en gyllenbrun färg. Ställ in dem i ugnen till servering
17. Smält smör till servering
18. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i het panna. Lite salt och peppar
Lägg upp på tallrik gratinerade bergtungsrullader, 2-3 västerbottenkroketter, pilgrimmsmussla, garnera bergtungsrulladerna med dillvippor samt häll lite smält smör runt rulladerna
Njut av en mycket smakfull rätt och servera ett passande vin därtill ( Chablis)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0