Frasiga festliga skaldjur



 
Att servera friterade skaldjur är festligt och fungerar både som förrätt och varmrätt
 
4 personer

Krabbollar med skaldjurssås
1-2 stycken fullmatade krabbor
100-150 g salta kex
1/2 dl majonnäs
2-3 tsk worcestersås
1 tsk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
1 ägg
1/2 dl mjölk
Rapsolja till fritering
 
Cocktailsås
2 dl Heinz Chilisås
1 msk pressad citron
1-2 tsk worcestersås
1 krm tabasco
Salt och peppar

1. Blanda såsen. Chilisås, citronsaft och worcestersås. Krydda med tabasco, peppar och salt. Ställ kallt
2. Rensa krabban och finfördela köttet i en skål. Krossa de salta kexen till smulor. Blanda 3/4 del av kexsmulorna med majonnäs, worcestersås, senap och cayennepeppar.
3. Blötlägg händerna och rulla små bollar av krabbsmeten. Lägg på tallrik.
4. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Lägg resten av kexsmulorna på ett fat. Doppa bollarna i äggblandningen och vänd dem bland smulorna. Lägg dem på ett fat för att sedan fritera dem

Pilgrimsmussla med ranchdressing
12 pilgrimsmusslor
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
1 ägg
2 msk vispgrädde
1-2 dl ströbröd
1 msk finhackad persilja
Rapsolja till fritering

Ranchdressing
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2-3 tsk worcestersås
1 tsk senapspulver
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl filmjölk
salt och peppar

1. Blanda samman creme fraiche och majonnäs med worcestersås och senapspulver. Riv ner de skalade vitlöksklyftorna, blanda i örterna. Späd med filmjölk till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt
2. Torka pilgrimsmusslorna med hushållspapper
3. Blanda mjöl med salt och citronpeppar i en tallrik. Vispa ihop ägg och grädde i en annan tallrik. Blanda ströbröd och persilja i en tredje tallrik.
4. Doppa pilgrimsmusslorna i mjöl, därefter ägg sedan ströbröd. Lägg upp på tallrik inför friteringen
Fritering
Hetta upp oljan i en kastrull ( inte mer än halva kastrullen och se till att kastrullen täcker plattan) alt använd en fritös.
Lägg i en brödbit och testa om oljan är tillräckligt varm.
Fritera skaldjuren i omgångar till dem får en gyllenbrun färg. Ta upp med hålslev och lägg på tallrik med hushållspapper för att torka av.
Lägg upp de friterade skaldjuren på serveringsfat, ta fram cocktailsås och ranchdressing, servera en sallad med mango till

Till detta serverade vi Barbazul Chardonnay 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0