Oxfilé med fylld bakad potatis


En svensk klassiker som alltid uppskattas

4 personer

6-7 hg svensk oxfilé
4 bakpotatisar
2-3 hg kantareller
16 gröna sparrisar
4 stora morötter
1 påse riven Västerbottenost
1 burk creme fraiche
1 burk Bearnaise Provencale eller gör en egen Bearnaise sås
Olivolja
Smör
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta bakpotatisen och pricka den med gaffel
3. Lägg in bakpotatisen i ugn och baka den mjuk
4. Tvätta sparrisen och bryt av den träiga delen
5. Skala morötterna och skär dem lika långa som sparrisen i fyra delar
6. Ställ in morötterna i ugn med lite olivolja på när bakpotatisen börjar mjukna
7. Dra ner ugnen till 165 grader
8. Tag ut bakpotatisen och låt den svalna något
9. Bryn oxfilén runt om. Salta och peppra
10. Sätt i termometer och ställ in i ugn till 60 graders innertemperatur
11. Tag av toppen på bakpotatisen och gröp ur innehållet i potatisen. Lägg potatisinnehåll i en blandskål. Blanda i smör, creme fraiche och västerbottenosten salta. Lägg tillbaks innehållet i potatisskalet lite riven västerbottenost ovanpå. Ställ in i ugn tills oxfilén är klar
12: Stek kantarellerna och håll dem varma
13. Tag ur oxfilén och låt vila en stund på skärbräda. Stäng av ugnen och låt morötter och den fyllda bakpotatisen stå kvar
14. Koka sparrisen i lätt saltat vatten

Lägg upp på tallrik 4 sparrisar och 4 morotsstänger. Varva dem med varandra se bild. Ställ en bakad potatis på varje tallrik, skär en bit oxfilé och lägg ovanpå sparris- och morotsbädden, kantarellerna ovanpå och en klick bearnaise sås intill.
Servera gärna ett Rioja vin till

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0